Километрична колона на българо-турската граница, транзитът беше спрян за няколко часа

Помагат на бедстващи шофьори с храна и вода, летището в Узунджово става паркинг за тирове

Българо-турската търговско-индустриална камара раздава пакети с храна и вода на бедстващи шофьори

България забрани за няколко часа влизането в страната на транзитно преминаващи за Турция камиони от 67 държави от цял свят. Заповедта за това беше издадена днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Няколко часа по-късно я отмени, след като българските и турските власти влязоха в контакт в търсене на решение на създалата се кризисна ситуация на границата. 

Забраната беше наложена заради извънредното положение в страната ни във връзка с разпространението на коронавируса и ограниченията за пропускане на автомобили на турска територия, чиото шофьори са от страни с висока заболяемост.

Мярката от българска страна дойде заради изключително натоварения трафик на товарни автомобили на контролно-пропускателните  пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" на българо-турската граница. Колоната от чакащи камиони в сряда беше 40 км, съобщи МВР.

Движението по вътрешните пътища на страната също е усложнено заради контролните пунктове край областните градове, направени заради мерките срещу коронавируса. Падналият обилен сняг допълнително усложни обстановката. Станаха много катастрофи, пътища бяха затворени заради навявания, след като на места преспите достигнаха 2 метра.

67 страни в забранителния списък

Така се стигна до издаването на заповедта на здравния министър за временна забрана за влизането и преминаването през територията ни на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Турция и пристигащи от 67 държави.

Това са Германия, Ангола, Австрия, Азербайджан, Бангладеш, Белгия, Обединени арабски емирства, Великобритания и Северна Ирландия, Алжир, Джибути, Чад, Чехия, Китай, Дания, Доминиканска република, Еквадор, Екваториална Гвинея, Мароко, Кот д'Ивоар, Филипини, Финландия, Франция, Гватемала, Корея, Грузия, Индия, Нидерландия, Ирак, Иран, Ирландия, Испания, Швеция, Швейцария, Италия, Камерун, Канада, Черна гора, Казахстан, Кения, Колумбия, Косово, Кувейт, Северна Македония, Латвия, Ливан, Унгария, Египет, Монголия, Молдова, Мавритания, Непал, Нигер, Норвегия, Узбекистан, Панама, Перу, Полша, Португалия, Словения, Шри Ланка, Судан, Саудитска Арабия, Тайван, Тунис, Украйна, Оман и Йордания.

Няколко часа по-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че заповедта е отменена.

Засилени медицински прегледи на турската граница

Близо40 километра е колоната от товарни автомобили на българо-турската граница при ГКПП "Капитан Андреево".  Денонощие по-рано е била с 10 километра повече.

За последното денонощие на ГКПП "Капитан Андреево" са били обработени 1532 товарни автомобила.

Турция е въвела ограничение за шофьори на камиони, идващи от рискови в епидемиологично отношение страни. Останалите шофьори са подложени на задължителен медицински преглед, за да продължат пътуването си.

Засега не е преустановено преминаването на българските товарни автомобили.

За влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани.

Български граждани се пропускат на влизане в България на трите пункта на българо-турската граница.

Храна и вода за бедстващите шофьори

Вече са осигурени пакети с храна, вода и дезинфектанти за бедстващите шофьорите, които чакат на ГКПП-то. Дарението е направено по инициатива на Българско-турската търговско-индустриална камара и лично на председателя на Управителния ѝ съвет Фикрет Индже.

Камарата, чието седалище е в Шумен, е осигурила 60 000 лева за дарението, съобщи Венцислав Венков, изпълнителен директор на сдружението.

"Осигурени са 2500 пакета с хранителни продукти за шофьорите, които са на границата на "Капитан Андреево". Знаете, там опашката е от близо 50 км и хората се оплакваха, че те нямат никакви средства за храна, вода, дезинфектанти. Тези 2500 пакета, искам много ясно да подчертая, не са само за турските шофьори, а са за всички, които са на границата и чакат да преминат. Те вече са раздадени", каза Венков, цитиран от БТА.

Пакетите са част от даренията, които Българо-турската търговско-индустриална камара прави в условията на криза. Досега нейните членове са събрали и близо 140 000 лева в помощ на шуменската болница.

От Областния кризисен щаб ще искат от държавата да разреши поне част от камионите да бъдат вкарани в старо летище до хасковското село Узунджово.

Няколко часа по-късно от централната власт съобщиха, че летището в Узунджово ще стане временен паркинг за тирове.

Трафикът по граничните пунктове към 11:30 часа

На границата със Сърбия е възстановено преминаването на товарни автомобили на ГКПП "Връшка чука". На ГКПП "Калотина" трафикът на товарни автомобили е нормален.

На двата пункта от сръбска страна не се пропускат пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки, включително и сръбски граждани. Пропускат се само товарни камиони.

Преустановeно е преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП "Олтоманци", ГКПП "Стразимировци" и ГКПП "Брегово".

На границата с Румъния от 0 часа на 25март 2020 г. български граждани, които пътуват за Румъния, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес, съобщиха граничните власти на Букурещ.

Ограничението не се отнася за водачи на товарни автомобили. Транзитните товарни автомобили, които през територията на България пътуват за Румъния, могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП Русе - Гюргево и ГКПП Видин - Калафат.

На ГКПП Видин трафикът е интензивен на вход, а на ГКПП Русе - на изход за товарни автомобили.

На граничните пунктове Силистра, Дуранкулак и Оряхово трафикът е нормален.

За 30 дни от 14март 2020 г. румънските гранични власти са спрели преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам.

На границата със Северна Македония на ГКПП "Гюешево" трафикът е нормален за товарни автомобили.

На влизане в Македония не се пропускат чужди граждани пътуващи с леки коли, микробуси и автобуси. Македонски граждани се пропускат на вход само на ГКПП "Гюешево".

На излизане от Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП "Гюешево" - ГКПП "Деве баир".

 Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта между България и Северна Македония в двете посоки. По информация на македонските гранични власти, няма да бъдат пропускани празни товарни автомобили от 22 часа до 7часа

По информация на гръцките гранични власти, за влизане в Гърция временно ще се пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция. Това трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за товарни автомобили.

 Трафикът на товарни автомобили на ГКПП "Кулата" е интензивен и в двете посоки, на ГКПП "Капитан Петко войвода" и ГКПП "Илинден" е нормален.

Споделяне

Още от България