Ким Чен-ун поздрави Си Цзипин за преизбирането му

Ким Чен-ун поздрави Си Цзипин за преизбирането му

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е изпратил поздравителна телеграма до китайския президент Си Цзипин, в която му пожелава "големи успехи" в бъдещите му задачи като ръководител на страната, съобщи Ройтерс, като се позовава на севернокорейски медии.

По принцип Ким Чен-ун рядко изпраща подобни поздравителни послания, отбелязва агенцията. 

"В поздравителната телеграма се изразява убеждение, че отношенията между двете партии и двете страни ще се развиват в интерес на народите на двете страни", се казва в съобщение на севернокорейската информационна агенция КЦТА. 

В посланието се посочва още, че под ръководството на Си "китайският народ е навлязъл в нова ера по пътя на изграждането на социализъм с китайска специфика".

Преди ден в Пекин приключи конгресът на Китайската комунистическа партия, на който беше обявен съставът на новото партийно и държавно ръководство, без обаче да бъде определен явен приемник на Си. 

Пекин е единственият голям съюзник на Пхенян, а търговията с китайската страна съставлява над 90% от външната търговия с КНДР.

Няколко страни, най-вече САЩ, поискаха от Пекин да предприеме повече мерки срещу Пхенян във връзка с амбициите за разработване на балистична ракета с ядрен заряд, способна да достигне Съединените щати. Китай заяви, че ще прилага стриктно икономическите санкции на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?