Киро Японеца скрил 400 хил. лева от данъчните

Данъчен акт за 400 000 лева, съставен на Кирил Киров- Японеца е причина за образуваното дело за укриване на данъци и пране на пари, предаде БНР. Актът е съставен след като данъчните са оценили семейното имущество на смятания за наркобос, включително фамилната къща в столичния кв. "Филиповци" и множеството му луксозни коли.

Данъчният акт е от 27 февруари, а следственото дело е образувано на 4 март от Софийска градска прокуратура.

Вчера служители на НСБОП са иззели документи от две счетоводни къщи, които са обслужвали Киро Японеца. Антимафиотите уточниха, че са обискирали счетоводните къщи "Оптима" и "Ганчев".

При обиска в къщата на Японеца били иззети документи, свързани с дейността на фирмите му, източници на доходи и доказване на разходи. Вчера е бил претърсен и офиса на бизнесмена на ул. "Златен рог" в столицата. Японеца имал фирми за строителство, отдаване под наем и развлекателни заведения.

Днес ромският бизнесмен бе на разпит в Националната следствена служба в качеството му на свидетел, обвинения не са му повдигнати, защото не са събрани достатъчно доказателства.

Пред следователя Николай Дешев Японеца потвърдил, че актът за 400 хиляди лева му е бил връчен коректно и законно. Той го обжалвал в Териториалната данъчна служба. Пред следователя Японеца е заявил, че може да докаже произхода на доходите си.

От следствието потвърдиха информацията от вчера, че Японеца не е платил нито лев данък за периода 1997 - 2000 година и не е подавал данъчна декларация.

Ако следствието успее да докаже вината на Японеца, той може да бъде осъден от две до 10 години лишаване от свобода. Ако обаче дължимата сума бъде внесена докато бъде приключено следствието, отговорността може да бъде редуцирана до значително по-лека, поясни Дешев, цитиран от БТА.

Японеца е сред 64-те имотни българи, които данъчните са проверявали заради несъответствие между декларираните им доходи не отговорят на имотното им състояние. Всяка ревизия е установила средно укрит доход за 220 хиляди лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?