Китай с нови защити за интелектуалната собственост

Китай с нови защити за интелектуалната собственост

Пекин издаде нови разпоредби за защита на патентите, авторските права и други видове интелектуална собственост, предаде Асошиейтед прес.

Правилата, обявени късно в неделя, изглежда целят да дадат тласък на спрелия напредък на търговските преговори със САЩ, коментира агенцията.

Те укрепват законите за защита на правата върху интелектуална собственост, повишават компенсациите при нарушени права и налагат по-стриктно спазване на сегашните закони. Освен това понижават прага, при който се води наказателно преследване срещу нарушаването на интелектуалните права.

Новите правила превръщат защитата на интелектуалната собственост в един от критериите при оценка на работата на местните власти.

Кражбата и принудителните трансфери на технологии и неадекватната защита на авторските права, патентите и търговските марки са част от нещата, от които чуждестранните компании, работещи в Китай, са недоволни. Те са и сред основните въпроси в търговското напрежение между САЩ и Китай.

Според "Глобал таймс", таблоид на вестника на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао", Китай и САЩ са много близо до приключване на първия етап от търговското споразумение, съобщи Ройтерс.

Китай освен това продължава да има интерес от преговори по фаза две или дори фаза три със САЩ, отбелязва "Глобал таймс", като се позовава на добре информирани експерти, предаде БТА.

Споделяне

Още от Бизнес