Китай се разгневи от предположението на Пентагона, че тренира удари по САЩ

Китай се разгневи от предположението на Пентагона, че тренира удари по САЩ

Китайското военно министерство протестира пред Вашингтон по повод доклада на Пентагона, в който фигурира предположението, че въоръжените сили на азиатската страна вероятно тренират за нанасянето на удари по САЩ и техните съюзници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според официалната позиция на Китай американските военни тълкуват превратно стратегическите намерения на страната.

Във въпросния доклад се посоча, че Пекин се опитва да засили глобалното си влияние и че по оценки на Пентагона китайските разходи за отбрана за 2017 г. са надхвърлили 190 милиарда долара.

Китай следва курс на мирно развитие и отбранителна национална стратегия. Той винаги е допринасял за световния мир и е защитавал световния ред, заяви в отговор на тези твърдения министерството на отбраната в Пекин.

"Целта на засилената модернизация на китайската армия е опазване на националния суверенитет, на сигурността и интересите в сферата на развитието, както и на глобалния мир, стабилност и благоденствие", се посочва в декларацията.

"Китайската военна реформа, разработването на оръжия и отбранителните способности в интернет пространството са оправдани. Критиките в американския доклад са чиста проба догадки", добавят от военното министерството.

Пентагонът обаче смята, че не е ясно какво послание иска да изпрати Китай с полетите на бомбардировачи, "освен демонстрация на повишени способности". Тази година бомбардировачи на китайските военновъздушни сили кацнаха на острови и рифове в Южнокитайско море като част от учение в спорния регион.

През януари Пентагонът постави противодействието на Китай и Русия в основата на новата си национална стратегия за отбрана. През юни американският министър на отбраната Джеймс Матис стана първият шеф на Пентагона, посетил Китай от 2014 г. досега.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?