Китайската комунистическа партия ще вкара антикорупционен орган в конституцията

Китайската комунистическа партия ще вкара антикорупционен орган в конституцията

Китайската комунистическа партия ще обсъди следващия месец поправки в конституцията преди очакваното през март приемане на нов антикорупционен закон, предаде Ройтерс.

Борбата с корупцията е ключов елемент в политиката на президента Си Цзинпин и ще получи нов импулс със създаването на Националната надзорна комисия, която вероятно ще бъде утвърдена през март на сесия на парламента. Новият орган ще наследи Централната комисия за проверка на дисциплината и ще слее в едно многобройните антикорупционни органи, като ще разшири обхвата на надзора, включвайки служителите от всички предприятия под държавен контрол, а не само партийните членове.

В кратко съобщение агенция Синхуа, цитирана от БТА, заяви, че политбюро е решило да свика две важни заседания следващия месец - едното за внасяне на промени в конституцията и другото - конкретно за борбата с корупцията. Според експерти конституцията трябва да бъде променена преди учредяването на новата комисия, за да осигури здрава правна основа за правомощията ѝ. Конституцията ясно дефинира висшите политически институции на Китай, като прокуратура и съдебна система, за да им даде държавна власт, и са необходими промени в тези дефиниции, за да се даде възможност за появата на също толкова влиятелна контролираща система.

Партията ще обсъди поправките на пленум идния месец, а пленарна сесия на антикорупционния орган на парламента - Общокитайското събрание на народните представители, ще се състои от 11 до 13 януари.

Последният вариант на новия антикорупционен закон, представен миналата седмица, включва защита за заподозрените в корупция в рамките на усилията за реформиране на системата за тайни разпити и въвеждането на нова система за задържане.

Споделяне

Още от Свят