Китайското държавно ръководство прогнозира икономическа криза през 2013

Ли Жужун, икономист от изследователския център за развитие на Държавния съвет на Китай, прогнозира, че през 2013 г. страната може би ще се изправи пред икономическа криза. Докладът, предназначен за вътрешно ползване, съдържа почти апокалиптични прогнози, коментират авторите на блога Also Sprach Analyst, които обаче не са изненадани. За тях по-скоро изненадващо е това, че прогнозите всъщност са разработени от самите китайски власти, а не от западни автори или медии.

Причина за икономическа криза на първо място е балонът на пазара на недвижими имоти, както и дълговата криза на местните провинции. Новото правителство през 2013 г. ще се сблъска с тежък избор – то може да се опита да продължи да раздува този балон, който ще се взриви през 2015-2016 година, или ще му даде възможност да издъхне сега.

Очевидно правителството ще избере вторият вариант, смята китайският икономист.

Ситуацията се задълбочава заради икономическите цикли. Икономистът смята, че кризата е трябвало възникне през 2008/09, но масивните стимули са я отложили, а сега кризата вече не може да бъде повече отлагана.

При предстоящата криза някои местни правителства, както и представители на малкия и средния бизнес, а също някои банки, ще банкрутират, посочва икономистът от Държавния съвет на Китай.

Не само външни анализатори, но и вътре в Китай има мнения, че програмата на значими стимули, предприета от правителството през 2009 г., е била грешка. Вероятно това е една от причините в момента правителството да се въздържа от стимули, независимо от влошената икономическа ситуация.

Споделяне

Още от Бизнес