Клинтън и Буш - старши са на обиколка в пострадалите от цунамите райони в Азия

Двама бивши американски президенти - Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, са на кратко посещение в Шри Ланка, след като бяха и в индонезийската провинция Ачех - района, който беше най-силно засегнат от катастрофалните вълните цунами през декември, предаде ББС.

Двамата прелетяха с хеликоптер над засегнатите области в Ачех и посетиха разрушеното рибарско селище Лампуук. Домове, училища и пътища там бяха отнесени от водата.

Клинтън заяви, че няма да забрави хората, които е срещнал там и обеща да се завърне отново след няколко месеца в качеството му на нов специален пратеник на ООН.

Преди това двамата бивши президенти разговаряха с индонезийския президент Суслио Бамбанг Юдойоно. Те обсъдиха как най-прозрачно да се използва хуманитарната помощ.

По време на визитата си в Шри Ланка Буш - старши и Клинтън ще се срещнат с президента Чандрика Кумаратунга и ще посетят южния район Матара на 160 км от столицата Коломбо, за да се запознаят с хода на възстановителните работи и разпределението на хуманитарна помощ.

На острова са взети изключителни мерки за сигурност във връзка с посещението. Още през 1997 г. сепаратистката организация Тигрите на Тамил бе включена в списъка на най-опасните терористични организации, припомнят агенциите.

Очаква се двамата бивши президенти да посетят Малдивите в понеделник.

Вашингтон обеща 950 милиона долара помощ за пострадалите от бедствието 11 страни в Индийския океан. Според официалните данни 178 118 хиляди са загинали и хиляди още се водят безследно изчезнали.

През януари президентът Джордж Буш покани двамата свои предшественици да координират усилията на частни донори за подпомагане на засегнатите държави.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?