Клинтън спечели и третия дебат с Тръмп, той заплаши, че няма да признае вота

Кандидат-президентът на републиканците в САЩ Доналд Тръмп заплаши, че може и да не признае резултатите от изборите на 8 ноември. Това стана по време на третия пряк телевизионен дебат с издигнатата от демократите Хилари Клинтън, който се проведе в Лас Вегас в нощта срещу четвъртък, българско време.

Според социологическите проучвания, подобно на първите два, и този бе спечелен от бившия държавен секретар на САЩ. Първият приключи с резултати от 62 % срещу 27 %, а вторият – с 57 % срещу 34 %, а третият – с 52 % срещу 39 %, информира Си Ен Ен.

Основни теми по време на 90-минутния дебат бяха правото на аборт, притежанието на оръжия, имиграцията, както и отношенията с Русия. Най-сериозно впечатление обаче направи изявлението на нюйоркския милиардер, че може да не признае резултата от вота, което шпровокира водещия Крис Уолъс да го попита дали  това означава, че отказва да приеме мирно предаване на властта.

Тръмп отговори лаконично: "Това, което казвам, е че ще ви кажа, когато му дойде времето. Ще ви държа в напрежение. ОК?"

Реакцията на Клинтън пък бе, че тази позиция на кандидата на републиканците е ужасяваща: "Демокрацията не функционира по този начин. Съществуваме от 240 години. Имали сме свободни и честни избори. Приемали сме резултата, макар той да не ни харесва. И това се очаква от всеки, който застава на подиума за дебати по време на избори."

И този дебат не премина без лични нападки, като Тръмп определи опонентката си, като "отвратителна жена" и обвини щаба ѝ за появата на твърдения от няколко жени за сексуални посегателства от негова страна, както и че лично тя и президентът Барак Обама стоят зад инциденти на митинги на републиканците.

Той обяви още, че Фондация "Клинтън" е престъпна организация, което провокира водещия да запита кандидатката на демократите дали семейната ѝ фондация е приемала дарения срещу специално отношение и услуги, докато тя бе държавен секретар на САЩ. Клинтън не отговори еднозначно: "Ами, всичко, което съм правила като държавен секретар е било в интерес на интереса на страната и нашите ценности".

След като водещият Крис Уолъс настоя тя да отговори, Клинтън каза че "няма доказателства", но в този момент се намеси Тръмп с обвинението, че фондацията е престъпна структура и въпроса "Защо не върнете парите?"

Според "Вашингтон пост" именно този момент от дебата е разкрил една от слабостите на клинтън – тя се чувства неудобно да отговаря на въпроси за личните ѝ действия.

"Дебатите разкриха една слабост на кандидата на демократите, която може да ѝ тежи в последните дни от кампанията и, ако тя спечели, да пречи на способността ѝ да обедини страната и да управлява ефективно след продължително и заредено с негативизъм състезание", коментира изданието, цитирано от "Дневник".

Другият сериозен сблъсък по време на дебата очаквано бе провокиран от темата за Русия. Клинтън нарече опонента си марионетка на Владимир Путин, а той отвърна с констатация, че руският президент няколко пъти я е надхитрил.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?