Клуб "Сенатор" иска втора извънредна конференция на СДС и нов Устав

Клуб "Сенатор", в който влизат бивши депутати от СДС, предлага в края на годината да бъде проведена още една извънредна национална конференция, на която да бъде приет изцяло нов устав на партията и да бъде гласувана програма за бъдещо управление.

Бившите сини депутати настояват още на извънредната конференция на СДС на 21 и 22 февруари да бъдат предприети само частични промени в Устава за по-лесно приемане на нови членове и за ограничаване на едноличните права на председателите на отделните организации.

Бившият депутат д-р Михаил Карафезов каза още, че трябва да има дебати в СДС как партията да запази позициите си в дясното и да стане обединител. Клубът ще предложи да се запази сегашната практика НИС да бъде избиран от Националния съвет, който обаче да избира и главния секретар на партията вместо националната конференция.

Другият бивш депутат - Людмил Бешков смята, че Надежда Михайлова ще спечели лидерския пост на форума в края на месеца.

Най-добрия вариант за СДС, според Бешков, е разумът да надделее на предстоящата конференция и в синята партия да започнат да мислят как ще управляват. Той посочи и кой е най-трагичния вариант за развитието на кризата".

"Не толкова, ако група хора излязат и си направят партия, а че сред нашите избиратели това послание ще остане неразбрано. Аз не вярвам, че всички хора се молят някому - "Бащице, направи ми нова партия"", каза Бешков, цитиран от БНР. По думите му тава е безкрайно наивно "... гладна кокошка просо сънува".

Като бивш депутат от Пловдив, той смята,че Петър Стоянов няма да издигне кандидатурата си на предстоящата конференция, защото е "много разумен човек".

Бешков заяви, че ако Иван Костов напусне СДС и направи нова партия, тя няма да може да прескочи 4-процентната бариера, за да влезе в следващия парламент. Неговата прогноза е, че една нова партия на Костов няма да вземе повече от процент и половина.

Ако Иван Костов тръгне да прави нова партия, според Ева Жечева той ще покаже, че признава двойния стандарт. Тя обаче подчерта, че той е отговорен политик и затова се надява, че няма да разцепи СДС.

Преди да започне големия дебат за коалиране в дясно, СДС трябва да излезе от кризата на недоизказаната истина, да върне диалога в партийните структури и едва тогава ще имаме ясната идентичност за коалиране в дясно, заяви Жечева.

Споделяне

Още от България