Кметът на Флоренция търси пари за спасяването на града от икономическа криза

Кметът на Флоренция търси пари за спасяването на града от икономическа криза

Флоренция е на колене заради краха на туризма и се нуждае от помощ от чуждестранни дарители, заяви кметът на града Дарио Нардела в интервю, публикувано във в. "Кориере дела сера".

"На колене сме: това е като ново наводнение", казва Нардела пред всекидневника, имайки предвид бедствието от 1966 година, което съсипа града.

"Обръщам се към всички дарители и към хората, които обичат Флоренция, да подпомогнат фонда за възраждане на града", както го направиха чуждестранните дарители след наводнението през 1996 година, подчерта Нардела.

Градът ще има дефицит от близо 200 милиона евро (220 милиона долара), тъй като приходите от туризъм спряха, информира кметът.

"Не сме видели нито евро от обещаните от правителството средства. Ядосан съм и много обезпокоен, тъй като не разполагам с парите за редовните дейности по поддръжка на паметниците и сградите", отбелязва Нардела.

Флоренция, известна като люлката на Ренесанса, е един от италианските градове, които са най-зависими от туризма. Този сектор напълно спря заради пандемията.

Нардела ще тръгне на международна обиколка за набиране на средства, започвайки от Китай, който оказа най-голяма подкрепа на Флоренция с дарения на маски и респиратори.

Кметът планира да посети и Ню Йорк, Лос Анджелис, Япония, Хонконг, Тайван, Индия, Лондон, Берлин и Париж. Той посочва, че вече има дарения от Морган Стенли (Morgan Stanley) и руски бизнесмени.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?