Кметът на Лондон иска 5.7 млрд. паунда помощ за градския транспрот

Кметът на Лондон иска 5.7 млрд. паунда помощ за градския транспрот

Кметът на Лондон Садик Хан поиска 5.7 милиарда британски лири за оператора на градския обществен транспорт, за да гарантира работата му през идните 18 месеца, информира в. "Файненшъл таймс".

Хан, който е председател на съвета на оператора "Транспорт фор Лондон" (Transport for London), е отправил искането си за финансовия пакет към правителството, тъй като броят на пътниците продължава да спада заради ограничителните мерки срещу коронавируса, отбелязва изданието, цитирано от Ройтерс.

Операторът, който разчита най-вече на приходи от билети и карти, за да управлява метрото, автобусите и влаковете, и да инвестира в нови проекти, първоначално си осигури от правителството 1.6 милиарда британски лири през май, за да покрие спада на приходите до октомври.

През юли компанията съобщи, че ще са ѝ нужни 2 милиарда британски лири за втората половина от годината или до 300 милиона британски лири повече, отколкото предвиждаше в по-ранен спешен бюджет, тъй като броят на пътниците остава нисък заради пандемията.

В искането си за средствата Хан подчертава, че приходите от продажба на билети са спаднали с около 90 процента в резултат на ограничителните мерки и няма да се върнат към предишните равнища, докато са в сила разпоредбите за социална дистанция.

Той призова и за спешен нов пакет финансова подкрепа за търговците на дребно, хотелиерите и работещите в развлекателния бизнес и културата, допълва "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?