Кметът на румънския град Галац с проект за тунел под Дунав

Тунел под река Дунав, който да свърже румънските градове Галац и Тулча, планират местните органи на властта в Галац, съобщава в. "Адевърул", като окачествява проекта като "фараонски".

Местните съветници в Галац са одобрили отпускане на 10 милиона евро от местния бюджет през 2014 г. за проучване за осъществимост на проекта, посочва вестникът, цитиран от БТА, и уточнява, че идеята е на кмета на града Мариус Стан от Национално-либералната партия.

Тунелът ще има за цел да направи връзка между двата града, като се избегне заобикаляне на зоната и плащане на такса за ферибот, който работи в момента.

Кметът Мариус Стан смята, че проектът може да бъде осъществен чрез европейски фондове или чрез публично-частно партньорство. Строежът следва да продължи най-малко две години, а тунелът да бъде с дължина 1,5 км. Крайната цена ще бъде определена от фирмата, която ще го изпълни, но се говори за бюджет от 250 милиона евро и резервен бюджет от 40 процента от тази сума.

Георге Удрище, бивш директор на компанията Метрорекс, който е смятан за "баща" на един от ключовите участъци на букурещкото метро, смята проекта за тунел под Дунава за осъществим, но проучването - за относително скъпо. Според Удрище по-евтино би било да се построи мост.

Бюджетът на Галац за 2013 г. бе в размер на 196 милиона евро, посочва "Адевърул", за да даде представа за размера на средствата, с които оперират местните власти.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?