Кметовете обещаха строежите в Слънчев бряг и Златните да свършат до 1 юни

Кметовете на Варна и Несебър са уверили зам.икономическия министър Димитър Хаджиниколов, че се търси решение на проблема с продължаващото строителство в курортите "Златни пясъци" и "Слънчев бряг", така че на 1 юни то вече да е приключило. Разговорът се е провел във вторник сутринта, съобщи Хаджиниколов при откриването на 5-я строително-инвестиционен форум в София.

"ВиК"-Варна е осигурило само 300 хил.лв. за ремонт на пречиствателната станция в Златните

"ВиК"-Варна е осигурило 300 000 лева от собствените си приходи за ремонт на пречиствателната станция в курортния комплекс "Златни пясъци", съобщи във вторник директорът на дружеството Валентин Вълканов. За цялостния ремонт на съоръжението са нужни 5 млн.евро (9.5 млн.лв.), посочи Вълканов. Сегашният капацитет на станцията е да обслужва комплекс със 17 000 легла, а в момента само в курорта леглата са 27 000, като освен курорта, станцията обработва и водите на околните вилни зони.

още

В понеделник представителя на една от най-големите немски туроператорски фирми - ТУИ, предупреди, че заради строежите догодина фирмата ще намали с един месец времето на летните си оферти за България и ще предлага на туристите почивки от 1 юни. От асоциацията на туристическите мениджъри предупредиха, че заради строежите очакваният ръст на туристи в България това лято няма да се постигне. Утре в България пристига екип на немската държавна телевизия, за да направи репортаж от "строителната площадка" на Златните.

Зам.министър Хаджиниколов обвини парламента, че ако не беше отхвърлил текстовете за изискванията към националните курорти в закона за туризма, приет наскоро, процесът на строителство по Черноморието е можел да бъде овладян. Промените в закона за туризма бяха приети окончателно от депутатите само преди две седмици, а отказът им да приемат въпросния текст бе, че изискванията към националните курорти не са заложени в самия закон, а ще се приемат от правителството. Депутати от опозицията, които успяха да обърнат гласуването, заподозряха, че така съответните управляващи могат да налагат субективни критерии за даването на статут на национален курорт.

Днес Хаджиниколов съобщи, че в подготвяния нов закон за Черноморието ще бъдат записани текстове, които да регулират в някаква степен строителните процеси в курортите. По принцип законът ще регламентира териториалното управление по Черноморската ивица. В момента се водят разговори с ЕС за финансиране от Брюксел на генерален устройствен план на Черноморието.

Повечето инвеститори вече се насочват в зоните извън големите курорти, заяви още Хаджиниколов.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?