Кметовете предлагат на МС как да разпредели парите от излишъка за общините

Тази седмица ръководството на Националното сдружение на общините ще предложи на правителството по какви критерии да бъдат разпределени предвидените за общините 60 млн.лв. от бюджетния излишък. Това съобщи в понеделник кметът на Добрич и зам.председател на сдружението Детелина Николова, цитирана от БТА.

По думите ѝ, според сдружението 15 млн.лв. или 25 %на сто от общия ресурс трябва да получат общините в тежко финансово състояние, които имат просрочени задължения за местни дейности. Останалите 45 млн.лв. е справедливо да бъдат разпределени между всички общини според относителния им дял в общите дългове към 31 декември 2003 г., каза Детелина Николова.

Сдружението ще предложи и критерии за разпределянето на 68 млн.лв. от преизпълнението на данък общ доход. Според кметовете, 20 % от ресурса трябва да остане в общините, в които е реализирано преизпълнението, а 10 процента от останалата част да получат общините без просрочени задължения към края на септември т.г. според броя на населението.

Сдружението предлага други 10 % от средствата да се разпределят между общини, които са постигнали намаление на дълговете си спрямо миналата година.

Остатъкът от финансовия ресурс може да отиде в местните каси според броя на населението, според територията и според броя на населените места в общините, обясни Детелина Николова.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?