КНСБ плаши Свинаров със стачка във военните заводи

Ефективни стачни действия обявяват от 16 март работещите в 8-те предприятия на "Терем" ЕАД. 10 милиона и половина са неизплатените заплати, около 80 процента от работниците са в престой или в неплатен отпуск, съобщиха от КНСБ.

Синдикалистите настояват раздържавяването на предприятието да стане след изплащането на дължимите суми. Ще бъде поискана и оставката на министъра на отбраната.

Преди дни военният министър Николай Свинаров обяви, че правителството обсъжда приватизиране на военните предприятия, за да може в пазарни условия те да се развиват. Той обясни, че държавата не е в състояние да осигуряват постоянен ритъм на работи в заводите.

Директорът на клона в Пловдив Йордан Кишишев, където според синдикатите ще започне най-напред стачката, заяви, че обстановката е спокойна, независимо от тежкото финансово състояние. В момента там работят 70 души, които получават поседмично заплащане. Останалите около 500 работници са в платен отпуск, повечето от който натрупан от минали години, каза още директорът. Взето е решение предприятието да започне работа в началото на април, съобщи още Кишишев, цитиран от БТА.

Той призна, че от януари не са изплащани минималните работни заплати. Според него това е задължение на работодателя - "Терем" ЕАД - София, а не на Министерството на отбраната и не смята, че трябва да се иска оставка на министъра на отбраната Николай Свинаров.

Обявяването на стачни действия в "Терем" и въвличането на пловдивския клон Кишишев определи като политически и популиски ходове на синдикатите, което принуждавало мениджъра да предприема от своя страна защитни ходове. Лидерът на КНСБ в завода Петър Вишев има около 50-60 души постоянни последователи, което не означава, че работниците са готови за стачка, допълни Кишишев.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: