Коалицията в САЩ е стабилна, според Белия дом

Белият дом обяви, че водената от САЩ коалиция в Ирак е стабилна, въпреки плановете на Испания и Хондурас да изтеглят войниците си, предаде Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Скот Маклелън заяви във вторник, че администрацията на Буш се надява приемането на нова резолюция на ООН за Ирак да окуражи други държави да вземат участие в коалицията.

Коалицията в Ирак е силна и решимостта на държавите, участващи в нея, е голяма, подчерта Маклелън пред журналисти, пътуващи с президента Джордж Буш към Бъфало, Ню Йорк.

Говорителят на Белия дом посочи, че САЩ подкрепят плановете за приемане на нова резолюция на ООН за Ирак, но изтъкна, че други държави могат да се включат в коалицията и на базата на съществуващите резолюции. Той посочи, че Италия, Полша и Япония са най-стабилните членове на коалицията в Ирак.

По думите на Маклелън президентът Буш е обсъдил решението на Испания да изтегли войниците си от Ирак с бившия премиер Хосе Мария Аснар, който изразил дълбоко съжаление от решението на новото испанско правителство.

Кери се присъедини към критиките на Буш към Испания

В понеделник Буш отправи критики към новия испански министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро, който реши да изтегли испанския контингент от Ирак в най-кратки срокове.

Двамата лидери проведоха петминутен телефонен разговор, по време на който Буш е подчертал необходимостта в бъдеще да бъдат добре обмисляни решения и стъпки, които биха осигурили морална подкрепа на терористи и врагове на свободата в Ирак.

В отговор на американските нападки испанският външен министър отрече, че страната му бяга от отговорност в Ирак.

Критиките срещу Испания от страна на президентската администрация бяха изненадващо подкрепени от кандидата за президент и противник на Буш, демократът Джон Кери, предаде Би Би Си.

В Съединените щати е широко разпространено мнението, че испанското правителство е направило грешен ход, който създава впечатление, че политиката му се определя от привържениците на тероризма.

В момента новият испански външен министър Анхел Моратинос е на дипломатическа обиколка, за да увери испанските съюзници в Ирак, че няма да бъдат изоставени.

Американският държавен секретар Колин Пауъл заяви във вторник, че практически всички членове на коалицията в Ирак са дали уверения, че подкрепят американските усилия и ще останат, за да довършат работата си в страната. Последните 24 часа разговарях с държавните или правителствените ръководители на почти всички страни, участващи в коалицията, подчерта Пауъл. Той допълни, че не е говорил само с ръководителите на две държави, но възнамерява да го стори в най-скоро време. Трийсет и три държави са изпратили войници в Ирак, отбелязва АФП.

Държавният секретар изрази съжаление от решението на Испания и Хондурас да изтеглят войниците си от Ирак, но допълни, че това са суверенни държави и решенията им са продиктувани от собствените им политически нужди.

Хондураските войници се изтеглят в най - кратки срокове

Президентът на Хондурас Рикардо Мадуро по-рано обяви, че неговата страна също ще изтегли своите части от Ирак "колкото се може по-скоро".

370 хондураски войници служат заедно с 1300 испански войници в Ирак. Мадуро каза, че е провел консултации с "членове на коалицията и други приятелски държави". По план хондураските войници трябваше да заминат на 1 юли.

Салвадорският военен контингент, който досега беше заедно с хондураския под испанско командване, остава в Ирак под полско командване, съобщи министърът на отбраната Хуан Мартинес, цитиран от Асошиейтед прес.

Джон Негропонте става посланик на САЩ в Ирак

Същевременно Белият дом съобщи, че Джон Негропонте, американският посланик в ООН, ще има ключова роля в Ирак. Той ще бъде посланик на САЩ в Ирак и вече е одобрен от американския Сенат.

Сегашният американски представител в Ирак Пол Бремър трябва да се оттегли от поста си на граждански администратор там на 30 юни, когато е предвидено коалиционните окупационни сили да предадат властта на иракско правителство.

Предупреждения за "зрелищна" атака на бунтовниците

Коалицията, ръководена от САЩ, предупреди, че иракските бунтовници може да се опитат да извършат "зрелищна" атака в Ирак през следващите две седмици с цел да прекършат волята на коалиционните сили, предаде АФП.

Американският генерал Марк Кимит, заместник-командващ на военните операции в Ирак, заяви пред журналисти в Багдад, че множество малки групировки действат, за да всяват страх в редиците на коалицията, прибягвайки до взимане на пленници и атентати с коли-бомби.

"Опитват се да създадат климат на страх, чрез който да постигнат онова, което не могат с оръжие", подчерта генерал Кимит и добави, че е много вероятно "врагът да прибегне до някаква зрелищна акция в следващите две седмици".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?