Код "червено" остава в четири области, намаляват селищата без ток

Код "червено" остава в четири области, намаляват селищата без ток

Зимната обстановка в страната започва да се нормализира в петък, след като снежните бури предишния ден прекъснаха електрозахранването в стотици селища, спряха движението на тежките камиони, а десетки общини обявиха бедствено положение. Код "червено" вече има само в четири области, понеже продължават сериозни снеговалежи, снегонавяване и температурите са много ниски, обясни на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Предишния ден това важеше за цялата страна.

Забраната за движение на тежкотоварни камиони над десет тона падна в 17 области в Западна България. Тежка остава пътната обстановка в десет области на Източна България, където камионите няма да могат да се движат. Най-проблемни са областите Силистра, Добрич, Варна и Бургас. За най-трудно проходимите райони МВР, Автомобилна администрация и Агенция "Пътна инфраструктура" осигуряват медикаменти, храна и горива.

 

Освен че остава валиден за Румъния, червеният код вече е обявен и за пътищата в Сърбия. Продължавата да се спират тировете, тръгнали към Русе и Румъния

 

Продължава възстановяването на електрозахранването в стотици селища въпреки тежките метеорологични условия. В Западна България без ток до обяд продължават да са 20 селища при положение, че предишния ден техният брой беше 91. Най-засегната е община Мездра, клиенти без електрозахранване има и в Самоков, Своге, Кюстендил, Костинброд и Годеч.  В Североизточна България преди обяд имаше само три села без ток – в Добричко, Варненско и Русенско, но около 13 часа всички населени места в региона са били с възстановено захранване, съобщиха от снабдителя Е.ОН. Екипите на доставчика в Югоизточна България ЕВН са възстановили електроснабдяването в повечето населени места,като в петък само за три часа са успели да отстранят авариите в около 150 селища и след 17 часа без ток са само 37 малки села и махали в Смолянско и Кърджалийско. Изместването на зимната стихия на изток спря изцяло или частично електрозахранването в 31 селища в Бургаско, но по-късно проблемите бяха преодолени. Снегонавяванията и затворените пътища все така създават проблеми пред електроразпределителните дружества за оправянето на авариите.

 

Главният секретар на МВР Калин Георгиев увери, че изчезнали бедстващи хора няма. През нощта обаче е оказана помощ на бедстващи пътници от моторни превозни средства в областите Варна, Добрич и Силистра, съобщи Людмил Минчев от Централния оперативен щаб при Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от БНР. по думите му вторично явление във връзка със зимната обстановка е зачестяването на случаите на битови пожари с жертви и пострадали в следствие на неправилно използване на електроуреди за отопление.

 

В почистването на пътищата през нощта са се в ключили и военни по искане на областния управител на Стара Загора Недялко Недялков, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов. 

 

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че транзитен трафик ще се допуска към южните ни граници с Турция и Гърция. Тя съобщи, че всички проходи и магистрали са почистени и проходими при зимни условия. Затворен заради навявания остава пътят Шумен – Варна. Ограничения има и в района на Петолъчката.

 

По искане на три авиокомпании са анулирани полети за Рим, Франкфурт и за Бургас от летище София и от Бургас. Пистите си почистват и могат да приемат кацащи самолети, но полетите закъсняват между 40 и 50 минути. Това се дължи на обработката на летателните машини срещу обледяване със специални течности.

 

Заради тежката зимна обстановка сутринта от Централната автогара в София не са потеглили автобусите за Сандански, Ловеч, Монтана и Плевен. Рейсовете по останалите направления се движат по разписание.

 

Движението при влаковете е при зимни условия, има закъснения, но са отменени влакове само в участъка Велинград – Добринище. Няма да допуснем пътници да останат между гарите, каза пред националното радио Христо Иванов, директор "Експлоатация” в БДЖ "Пътнически превози".  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?