Кофи Анан дал висока оценка на работата ни в Съвета за сигурност

Генералният секретар на ООН Кофи Анан е изказал висока оценка за участието на България в работата на Съвета за сигурност през двегодишното ѝ членство, както и за българското председателство на Съвета през декември, по време на срещата си с външния министър Соломон Паси. Двамата разговаряха в сряда в централата на ООН в Ню Йорк, съобщи дирекция Информация и връзки с обществеността на МВнР.

Соломон Паси е изразил надежда за развитие на сътрудничеството между ООН и регионалните организации, каквато е ОССЕ. България като председател на ОССЕ за 2004 г. ще работи активно за това, добави той.

Двамата са подчертали, че е важно да се активизира взаимодействието между ООН и ОССЕ по въпросите, свързани с положението на Балканите и специално в Косово, което ще допринесе за мира и сигурността в района.

Кофи Анан е потвърдил, че ООН е готова да играе жизнено важна роля за възстановяването на Ирак, за което е необходимо единство на международната общност. Той е приел с благодарност поканата, отправена му от българския министър -председател да посети страната ни през 2004 г., се казва в съобщението на МВнР.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?