Когато гражданин се спречка с мутри

Когато гражданин се спречка с мутри

Вероятно на мнозина се е случвало да се спречкат с мутри, но за по-сигурно са гледали да си затраят, за да не си навличат излишни неприятности. Не така е избрал да постъпи IT-специалистът Иво Мирчев, след като се сблъсква с частен кортеж и охрана на паркинг в крайпътно заведение до Велико Търново. Той подал сигнал на телефон 112, откъдето не последвала реакция, а полицията на дошла повече от 40 минути.

След като Мирчев разказа подборно за случая във Фейсбук, качи снимки с лимузините и ден по-късно бе поканен да разкаже за преживелиците по бТВ, полицията във Велико Търново съобщи във вторник, че "проверява сигнал за спор за паркиране в района на крайпътно заведение на околовръстния път на града".Пътувайки от София за Варна преди ден, той решава да спре в крайпътно заведение до Велико Търново, но се оказва, че на паркинга няма места - не заради множество автомобили, а защото две лимузини са заели общо пет места, а осем охранители са обградили заведението.

"Помолих съвсем възпитано да преместят едната лимузина, за да мога да паркирам, което очевидно развесели човека, когото помолих – един от охранителите. Каза ми по-добре да изчезвам, за да не стане по-лошо", разказа Мирчев пред бТВ във вторник.

"Не смятам, че това е нормално, имаше хора, чужденци, деца – гледаха, питаха какво се случва", добави той.

Мирчев подава сигнал на телефон 112, но за 40 минути полиция така и не идва.

"От областната дирекция уточниха, че на тел. 112 и в дежурната част на областната дирекция не е получаван сигнал за подобно нарушение", се казва в отговор на МВР до бТВ.

IT-специалистът обаче има записан разговора и предостави копие от него в студиото. От записа ясно се чува, че Мирчев съобщава за заплахите и му отговарят, че сигналът е предаден на полицията.

Мирчев добави, че след като е публикувал снимките във фейсбук профила си, са последвали коментари от типа: „Оставете ги тези в Търново, вижте какво става в моя град“.

Фактите са, че МВР не работи, не съдейства и въпреки че със сигурност в него има добри професионалисти, очевидно не се управлява добре, коментира той

 

С наредба от 2016 година беше въведено изискване хората с лична охрана задължително да се регистрират в МВР. Към септември миналата година обаче едва 17 души бяха съобщили на полицията, че ги охраняват с оръжие, а общият брой на регистрираните с частна охрана е 23-ма. Частните кортежи пък се оказаха само 39, като повечето са в София.

Повод за наредбата стана побоят срещу Васко Наумов и съпругата му на Околовръстното шосе на София. Те бяха нападнати от охранители на Ивайло Борисов-Ториното. Главният прокурор Сотир Цацаров тогава коментира, че в такива случаи държавата върви след събитията.

Споделяне

Още от България