Кой решава дали Шотландия може да проведе референдум за независимост?

Кой решава дали Шотландия може да проведе референдум за независимост?

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън поиска нов референдум за независимост, който да бъде проведен в края на 2018 или началото на 2019 г., когато условията за британското напускане на ЕС станат ясни. За да успее в намерението си обаче тя трябва да получи разрешение от британския парламент, който е суверенен.

Референдумът за Брекзита миналия юни постави бъдещето на Обединеното кралство под въпрос, защото мнозинствата в Англия и Уелс гласуваха за излизане, а в Шотландия и в Северна Ирландия повечето хора гласуваха за оставане в Евросъюза.

До неотдавна анкетите сочеха, че поддръжката за независимост (на Шотландия) почти не превишава онези 45 процента, които я подкрепиха на референдума през 2014 г. Но проучвания от последния месец показват, че подкрепата за независимост расте.
Шотландия сключи политически съюз с Англия през 1707 г. Десноцентристката Консервативна партия на премиерката Тереза Мей има мнозинство в парламента на Обединеното кралство, но само един депутат в шотландския парламент, а 54 от 59-те шотландски места в Камарата на общините се държат от Шотландската национална партия (ШНП) на Стърджън.

Кой, според закона, решава?

Британският национален парламент е суверенен и следователно е единствената законна власт, която може да законодателства по конституционни въпроси. Такива въпроси са "резервирани" теми, които като правило не са делегирани на шотландския парламент. С предварително споразумение между правителствата в Лондон и Единбург, правителството на Обединеното кралство може временно да делегира права от Уестминстър (парламентарния квартал в Лондон) на Холируд (парламентарния квартал в Единбург - бел.ред.) Това би направило един проектозакон за провеждане на референдум за независимост в Единбург напълно юридически издържан. Става дума за т.нар. указ "Секция 30". По този начин стана възможно разрешаването на референдума за независимост през 2014 г.

Макар че говорител на Мей критикува Стърджън вчера за искането ѝ за нов вот, много наблюдатели смятат, че правителството на Мей в крайна сметка ще даде благословията си за втори референдум за отцепване, ако такъв бъде поискан, за да не бъде смятана тя за пречка пред народа на Шотландия, представен в шотландския парламент.

Както Рут Дейвидсън, лидерка на шотландските консерватори, така и Кизия Дъгдейл - лидерка на шотландските лейбъристи, заявяват, че правителството на Обединеното кралство не трябва да блокира втори референдум за независимост, станал известен вече като "ИндиРеф2", ако това пожелае шотландският народ. И двете партии формално са против независимост и против провеждането на втори референдум. Спорът между Единбург и Лондон вероятно ще бъде кога да се проведе той. Шотландското правителство иска това да стане в рамките на 2-годишния срок за британското напускане на ЕС, за да може Шотландия да има шанс да запази своето членство в Евросъюза.

Британското правителство вероятно ще се стреми да отложи провеждането му за след това.

Може ли Шотландия да насрочи нов вот сама?

Ако шотландският парламент гласува за провеждане на нов референдум за независимост без съгласието на Уестминстър, конституционни експерти твърдят, че шотландският проектозакон ще бъде юридически оспорен, като въпросът ще бъде отнесен в крайна сметка до най-високата британска съдебна инстанция - Върховния съд. Подобна ситуация би означавала пълна конституционна криза.

Шотландците все пак могат да решат да проведат символичен, необвързващ вот, за да окажат морален натиск върху правителството в Лондон, по подобие на плебисцита "за консултация с гражданите", проведен в североизточната (автономна) испанска област Каталуния през 2014 г. Този вот бе проведен без юридическо основание и затова бившият областен управител на Каталуния бе изправен пред съд.

Шотландският закон за провеждане на референдум за независимост, подготвен през октомври с оглед на евентуален подобен изход, тихомълком признава, че се изисква подпис от правителството на Обединеното кралство, за да се разреши референдум, твърдят конституционните експерти.

"Ако шотландското правителство се опита да представи в парламента проектозакон за референдум без предварително съгласие, то тогава правителството на Обединеното кралство може да го оспори във Върховния съд", каза Ейкъш Пон от Института за държавно управление.

Апетит

Министърът на отбраната Майкъл Фалън каза пред вестник "Хералд" миналия месец, че Шотландия просто трябва "да забрави", ако очаква Лондон да улесни нов референдум за независимост. Думите му предизвикаха остра реакция от шотландското правителство, което го обвини в арогантност.

Друг британски консервативен депутат, Майкъл Коув, каза няколко дни по-късно, че решение за нов референдум може да вземе британският премиер и че Стърджън би постъпила глупаво, ако се опита да го свика сама.

След като Върховният съд в Лондон се произнесе, че за задействане на процедурата за Брекзит не се изисква съгласие на автономния парламент в Единбург, Стърджън (риторично) попита:

"Съгласна ли е Шотландия нашето бъдеще да бъде диктувано от едно все по-дясно правителство в Уестминстър, което има само един депутат тук? А не е ли по-добре сами да поемем бъдещето в ръцете си?"

Някои коментатори смятат, че Стърджън се е самонатикала в ъгъла и е практически задължена да свика нов референдум, независимо дали има обществен апетит за такъв.

По БТА

Споделяне

Още от Европа