Комедиант разтърсва из основи президентските избори в Сърбия

Комедиант разтърсва из основи президентските избори в Сърбия

Той води кампанията си в бял костюм като този на Борат, носи косата си на опашка като на самурай, има хипстърска брада, предлага манифест, пълен с налудничави обещания и използва фалшиво име, с което се подиграва на политическата класа. Но в своя шеговит опит да стане следващият президент на Сърбия 25-годишният комик Лука Максимович накара мнозина не само да се смеят, но и да се замислят за проблемната политическа сцена и възрастовата пропаст в своята страна. Някои социологически допитвания дори поставят младия шоумен на второ място в неделния вот, изпреварвайки някои от ветераните в сръбската политика.

Максимович, който е студент по медии и комуникации, е избрал за свой псевдоним името Любиша Прелетачевич и прякора Бели, или Белия. Прелетачевич означава човек, който без усилия сменя лоялността си – закачка с известната непостоянност на сръбската политика. Неговото обещание към електората е чист личен интерес - "Да крада за себе си, но да давам нещо и на хората", гласи един от неговите слогани.

Сръбският Борат

Във видео от кампанията му, гледано от над 750 000 души само през първата седмица на публикуването, той се появява целият облечен в бяло, яхнал кон или поздравяващ своите почитатели от открит стар мерцедес, наподобявайки Борат - известният персонаж на британския комик Саша Барън Коен.

"Ще взимаме 16 заплати, ще строим триетажни къщи, няма да има война", пеят облечени в тесни панталони изпълнители, участващи в клипа.

По време на скорошно посещение в Младеновац, край Белград – родния град на Максимович, Бели е атакуван от свои почитатели. "Г-н президент, просто искам да стисна ръката ви и да ви поздравя", казва на усмихнатия кандидат-президент развълнуван мъж на 50 години. "Дойдохме от Белград, само за да ви видим", провиква се от колата си жена на средна възраст. Прелетачевич отива и се здрависва с хората, повтаряйки "Удряй здраво!" - слогана на своето движение.

Към момента дясноцентристкият премиер Александър Вучич е фаворит за изборите в неделя и може да спечели с категорично мнозинство още на първия тур, показват проучвания. Но водени от дълбоко вкорененото си презрение към традиционната политика и любопитство към неговата шеговита позиция, много гласоподаватели изглежда гледат на Бели благосклонно.

Някои социологически проучвания го поставят на второ място, изпреварвайки бившия омбудсман Саша Янкович и бившият външен министър Вук Йеремич, определян като най-сериозното предизвикателство за Вучич.

Скокът на Максимович в политиката започва на шега, когато той и група приятели правят видео, с което се подиграват на сръбските политици за тяхната корумпираност и алчност.

Миналата година той изведе група от шегаджии като него до изненадващ успех на местните избори, завършвайки на второ място след Сръбската прогресивна партия на Вучич. Десет месеца по-късно те се прицелиха към най-голямата победа – президентството.

За изненада на Максимович подкрепата за него избуява. "Цялото внимание, което получаваме, е шамар за властите и опозицията", каза той. "Те трябва да се запитат защо доведоха тази страна до състояние, в което измислен персонаж може да се кандидатира за президент и хората да искат да гласуват за него. Това показва, че нещо е сбъркано", смята Бели.

С нарастване на популярността му и управляваща коалиция, и опозицията показаха предпазливи симпатии към него. "Той показва по един добър начин как изборният процес и държавните институции са станали безсмислени" в очите на гражданите, каза Саша Янкович. "Аз се уча от тези деца", заяви от своя страна Вучич пред местни медии.

Проправителствените таблоиди свързват Максимович с милиардера Джордж Сорос, който е основател на независими медии на Балканите през 90-те, както и с младежкото движение наречено "Отпор". И Сорос, и "Отпор" са сочени като виновници за свалянето на бившия президент – националист Слободан Милошевич.

Алтер егото на Максимович се смее на тези обвинения. "Любиша прави схеми с всички. Всички му плащат, той не го крие. Той дори е взимал часове по революция" с лидера на "Отпор", казва за себе си Прелетачевич.

Очаква се младият мъж да привлече тези, които обичайно не гласуват, най-вече младите хора, но също и тези, които са се разочаровали от сръбската политическа сцена, доминирана от едни и същи фигури от началото на 90-те.

"Ако опозицията беше по-добра, този кандидат изобщо нямаше да се появи", смята професорът по социология от Университета в Белград Йово Бакич. "Той се издигна, защото политическата система е напълно изгнила и по тази причина той заслужава пълна подкрепа... като глас срещу покварената система", допълва той.

"Ако той не се кандидатираше, нямаше да си направя труда да гласувам", казва студентката от Белград Милена Селакович. Нейният приятел Игор, на 20 години, не е съгласен. "Той превръща в шега нещо толкова сериозно, каквото е политиката", смята той.

Максимович казва, че под шегите му се крият притеснения за пропастта в поколенията и тяхното изоставяне. Над 40% от младите сърби са безработни и мнозина мечтаят да напуснат страната.

"Ние сме забравено поколение, родено или преди, или по време, или след войните", казва Максимович, имайки предвид кървавите конфликти в бивша Югославия през 1990-те.

"Израснахме в хаос и бедност, без перспектива. Но сега показваме, че сме живи, че искаме да се борим", допълва кандидат-президентът. "Тези хора определят съдбата ни през последните 30 години. Стига толкова", заявява Бели.

*По БГНЕС

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?