Коментар на Бундесбанк качи курса на еврото спрямо долара

Еврото достигна нов исторически максимум спрямо долара в днешната сутрешна валутна търговия в Лондон, след като вчера главният икономист на Дойче Бундесбанк Херман Ремспергер каза, че поскъпването на единната валута няма да попречи на възстановяването на германската икономика, предаде агенция Блумбърг.

Около 08,20 ч. по Гринуич днес курсът на еврото в Лондон бе 1,2885 долара. Изказването на Ремспергер по Дойчланд Радио Берлин вчера показва, че той не е готов да подкрепи валутни интервенции или намаляване на лихвите, за да се спре поскъпването на еврото.

Херман Ремспергер е съветник на председателя на УС на Дойче Бундесбанк и член на Съвета на директорите на ЕЦБ Ернст Велтеке.

Според цитирания от Блумбърг валутен анализатор от Ейч Ес Би Си Холдингс Майк Нютън, в момента няма паника, а ЕЦБ все още повече наблюдава ставащото, отколкото да взема конкретни мерки.

От девет седмици доларът поевтинява спрямо еврото, като към средата на тази година той може да спадне до нивото от 1,35 долара, прогнозира Майк Нютън.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?