Право на отговор

Комисията за борба с трафика на хора е дала 33 833 лв за експерти и облекло

Националната комисия за борба с трафика на хора е платила 33 833 лева по граждански договори на 10 експерти, които са работили по проектите на звеното, се казва в позиция на НКБТХ по повод публикацията на Mediapool "Всеки втори лев в БОРКОР е бонус" с подзаглавие "Петима борци с трафика на хора от МС струват 144 070 лева на година”.

В посочената сума са включени и парите за представително облекло на служителите, които не са бонуси.

От комисията уточняват, че цитираните в текста 80 000 лева за възнаградения са брутни, а не чисти суми и от тях се приспадат данъци и осигуровки. В същото време обаче в официалния финансов отчет на правителството за дейността на структурата е написано в отделна графа, че държавата е платила отделно 27 543 лева осигуровки за петимата служители. След уточнението на НКБТХ става ясно, че бонусите, платени през годината, са в размер на 2500 лева или по 500 лева на човек.

Във връзка със заключението, че не е ясно какво прави комисията при положение, че ДАНС, ГДБОП и БОРКОР също имат задачи да анализират и противодействат на трафика на хора, от комисията в Министерския съвет коментират, че тя се занимава с координацията на отговорните институции. Освен това структурата регистрира и ръководи дейността на местните комисии и центровете за закрила и помощ на жертвите на трафика на хора.

"По закон НКБТХ работи за превенцията на рисковите групи, потенциалните жертви и за предоставянето на закрила и подкрепа на жертвите на трафик. МВР и ДАНС са членове на НКБТХ и тяхната роля в противодействието на трафика на хора е много важна и строго оперативна, те нямат отговорност по отношение на подкрепата, кризисната интервенция и реингеграцията на жертвите на трафик", се казва в позицията на комисията.

Статистиката, предоставена от НКБТХ, показва, че през 2011 година са идентифицирани 518 жертви на трафик, образувани са 138 дела, а 131 трафиканта са осъдени, от тях 6 са получили над 10 г. затвор при строг режим.

Националната комисия стопанисва два приюта за временно настаняване на жертви на трафик, в които те получават кризисна интервенция, здравна и психологическа помощ, възможност за преквалификация, образование, намиране на работа или най-общо казано – грижа за тяхното възстановяване и реинтеграция в обществото, съобщават от институцията.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?