Комисията за царските имоти ще решава дали да има отделен закон за тях

Парламентарната комисия, която бе сформирана, за да установи законосъобразно ли са били върнати имотите на фамилията на последния български цар Симеон Втори, ще излезе с решение дали е необходим отделен закон за реституцията на тези имоти. Това стана ясно след края на заседанието на комисията в сряда, което бе посветено изцяло на правните аспекти на собствеността на царските имоти.

Юристката Мая Манолова, която е депутат от Коалиция за България, припомни решенето на Конституционния съд (КС) от 1998 г., с което бе обявена за противоконституционна национализацията на царските имоти от 1947 г. Тя представи двете позиции сред юридическите среди по казуса – едната, че с отмяната на решението за национализацията връщането на имотите се извършва автоматично, и втората – че е необходим отделен реституционен закон, защото КС не се произнася за бъдещи действия, а за минали.

Привърженик на първата позиция е юристът от НДСВ Борислав Ралчев, въпреки че той има и готов проект за реституционен закон. В подкрепа на същата позиция се обявява и Минчо Спасов, също от НДСВ.

Идеята за нарочен закон се поддържа от Екатерина Михайлова от ДСБ.

Членът на комисията за царските имоти Борислав Китов от БНС поясни, че казусът с царските имоти прилича донякъде на казуса с приватизацията на държавните болници. КС е отменил решението на правителството на Иван Костов за болничното раздържавяване и в двата случая, когато това е било извършено, е имало санкция на съда. По този начин той илюстрира поддръжката си да има отделен закон за царските имоти.

Според Екатерина Михайлова решението на КС е довело да правен вакуум. Тя обясни, че бившият столичен кмет Стефан Софиянски при връщането на двореца Врана се е позовал на нотариалния акт за имота и на КС, но не и на закон.

Юристката Елиана Масева, депутат от ДСБ, каза, че от своя страна бившият областен управител на София област Олимпи Кътев, когато е разрешавал реституцията на имоти на царската фамилия на територията на областта, до един момент е предлагал да се създаде отделен закон, след което се е отказал от идеята си.

Споделяне

Още от България