Комитетът "Демокрация за Ирак" повдигна въпроса за авоари на иракската държава у нас

Представители на гражданския комитет "Демокрация за Ирак" са настояли пред външния министър Соломон Паси правителството да бъде последователно в изпълнение на политиката си като член на коалицията за разоръжаване на Ирак.

По време на срещата обсъдихме редица конкретни въпроси като последователността на правителството по отношение на изпращането на българския контингент в съседна на Ирак държава, темата за иракското посолство и евентуални авоари, които иракската държава би могла да има в България, каза след срещата Филип Димитров.

По думите му в България все още има хора, които смятат, че дипломация означава да нямаш ясна и категорична позиция. На днешната среща искахме да изразим своята подкрепа за българска позиция, която не се поддава на колебания и която ще бъде отстоявана, както досега от българското правителство, допълни бившият премиер, който е сред учредителите на комитета.

На репортерски въпрос за евентуално американско искане България да преразгледа решението си да не експулсира иракските дипломати Соломон Паси каза, че има юридическа процедура, по която внимателно се следят действията на иракските дипломати и България ще вземе адекватни решения, ако процедурата даде резултати, които изискват вземането на такива решения.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?