Консултанти предвиждат отлив от проектите по еврофондовете заради ниско заплащане

Консултантски фирми прогнозират отлив на интерес към подготовката на проекти за финансиране по еврофондовете заради малкия процент за финансиране на услугата, заложен от правителството. Това каза пред журналисти в неделя Владимир Зиновиев от фирма „Смарт консултинг груп”, който обясни прогнозата с факта, че до 2% от стойността на проекта, които правителството разрешава за консултантска дейност, са неоправдано малко и не могат да покрият разходите на компаниите.

Зиновиев участва в среща по проблемите на финансирането на общински проекти от еврофондовете, организирана от Асоциацията на българските градове и региони.

Той обясни още, че доказани консултанти вече се насочват да работят по проекти, финансирани от програми на ЕС в Сърбия, Украйна и Турция.

Вероятно интерес към консултантски услуги ще има главно на държавно и общинско ниво, което би се отразило на качеството на проектите и оттам върху последващото им одобрение от ЕС, смятат представители на бранша. Според тях бизнесът ще бъде изложен на риск при кандидатстване с проекти за финансиране от еврофондовете през първата година заради съфинансирането и заради факта, че основната част от парите от фондовете се получава след изпълнението на проектите.

Споделяне

Още от Бизнес