Контингентът в Кербала в опасност заради открит труп на младеж до база "Кило"?

Напрежението в провинция Кербала в Ирак ескалира и растат рисковете за българския контингент. Според неофициална информация, цитирана от БНР, в близост до българската база миналата нощ е бил открит труп на дете. Дарик радио уточни като се позова на източник от Генералния щаб, че става дума за труп на младеж, открит на около километър между жилищните блокове.

Инцидентът е бил обсъждан на днешното заседание при шефа на Генералния щаб ген. Никола Колев като възможност подобни криминални престъпления да се използват като провокация срещу българските военнослужещи.

В официалното съобщение за заседанието в Генералния щаб, причината за нарастване на напрежението са предстоящите религиозни празници и подготовката за провеждането на Национална конференция, на която ще бъде избран Национален съвет за подпомагане на дейността на временното правителство до провеждането на изборите през януари 2005 г.

В съобщението от Министерство на отбраната за оценките, направени на заседанието при шефа на Генщаба ген. Никола Колев, няма информация за инциденти с нашия контингент. Съобщава се обаче, че ръководството на Генералния щаб е обсъдило и инициатива за започване на дарителска кампания за подпомагане на населението и децата в Кербала във връзка с началото на новата учебна година.

Обсъдени са били рисковете и заплахите за контингента. Набелязани са конкретни мерки за повишаване на сигурността на личния състав от батальона, база "Кило" и охраняваните обекти, както и подобряване на работата с властите, местното население и религиозните лидери, съобщават още от МО.

Миналата седмица имаше пореден опит за нападение над база "Кило", при който нямаше пострадали наши рейнджъри.

По време на религиозните празници през март в Кербала и Багдад избухнаха серия кървави атентати. През април шести български рейнджър загина при сблъсъците на коалциионните сили с шиитските милиции на Моктада Садр.

На съвещанието при ген. Колев е било анализирано и изпълнението на задачите от началото на мисията досега.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?