Контра-блокади на гръцката граница готви българска организация

Контра-блокади на гръцката граница готви българска организация

Като знак на протест срещу блокадите на границата ни от страна на гръцките фермери, които вече трета седмица създават трудности с придвижването на автомобили и камиони от двете страни на граничните пунктове, от Националната асоциация на българския бизнес съобщиха, че подготвят контра действия в понеделник.

Програмата на предупредителната блокада ще започне с искане на разрешение за блокадата на пункт Кулата от управителя на Благоевградска област и Областната дирекция на МВР. Ако такова бъде отказано просто ще се проведат събирателни срещи по протежението на главен път Е79 на протестиращия бизнес от Благоевград, Банско, Разлог, Гоце Делчев, Сандански и Петрич. Пристигайки на ГКПП-Кулата, те ще се опитат да проведат разговори със стачкуващите гръцки фермери, както и с представители на българското правителство и това на южната ни съседка.

При неуспешни преговори, от асоциацията заплашиха, че ще организират блокадата на всички гранични пунктове. ГКПП с Гърция през месец юли.

Блокадата на гръцките фермери на Кулата продължи и в неделя с отделни прозорци, в които се пропускаше движението на автомобили. Около 14 часа бе вдигнато ограничението и около 500 товарни автомобили започнаха да преминаването на границата.

Първите товарни автомобили чакаха пред пункта повече от две денонощия, а опашката зад тях бе надхвърлила 10 километра по главен път Е79, предаде БТА.

При колоната от чакащи бяха пристигнали и младежи от БЧК, които раздаваха вода, консерви и санитарни материали на шофьорите. На граничния пункт в момента на отварянето на движението на товарните автомобили бе и зам.-областният управител на Благоевград Георги Баханов.

Останалите пунктове работят нормално.

По-рано през деня българският транспортен министър Александър Цветков определи като недопустима формата на протест на гръцките фермери. “Не може вътрешнополитически проблеми да се разрешават с мерки, които противоречат на законодателствата и регламентите на ЕС", каза той пред БНР.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?