Контраразузнаването предупреди за реална и сериозна заплаха за сигурността на Швеция

Андерс Торнберг, началникът на Шведската служба за сигурност (Сапо)

Службата за вътрешно разузнаване на Швеция е изправена пред най-голямото досега предизвикателство за предотвратяване на заплахи, вариращи от шпионаж и кибератаки, поръчани от държави, до разкриване на потенциални самотни терористи. Това обяви в четвъртък Андерс Торнберг, началникът на Шведската служба за сигурност (Сапо), който оповести годишния доклад на своето ведомство, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Той подчерта, че има реална и сериозна заплаха за сигурността на Швеция, която придобива все по-голямо военностратегическо значение. Голям брой държави са замесени в опити - със законни и незаконни средства - за придобиване на секретна и стратегическа информация за шведската политика, икономика, технологии, наука и отбрана, каза Торнберг. По думите му неговата служба разследва неуточнен брой случаи на заподозрени шведски граждани, че са предавали секретна информация на чужди правителства.

Шефът на Сапо отбеляза, че става дума за опити за инфилтриране в стратегически компании, организации и правителствени служби. Той отбеляза, че Русия е "главната разузнавателна заплаха за Швеция".

Андерс Торнберг не посочи нито една конкретна страна като източник на кибератака срещу шведските ай ти системи, но каза, че мащабът на тези атаки сочи, че са осъществени с държавна подкрепа.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?