Коритаров: Шантажират ме с данни за Държавна сигурност

Пълно и необратимо разкриване на архивите на всички специални служби, поиска журналистът от Радио Нова Европа и водещ на сутрешното предаване на Нова телевизия Георги Коритаров в първия ден на Втората световна среща на българските медии, стартирала в събота в Чикаго.

Коритаров заклейми като шантаж думите на вътрешния министър Румен Петков, че журналистът е бил агент на Държавна сигурност, предаде Дарик радио.

В края на седмицата МВР предаде документи на журналистката на свободна практика Ангелина Петрова, която в началото на месец май поиска предоставяне на информация за сътрудничество на Държавна сигурност на водещи журналисти Кеворк Кеврокян, Иван Гарелов, Георги Коритаров, Иво Инджев, на директорите на БНТ Уляна Пръмова, на БНР Поля Станчева, на Нова телевизия Силва Зурлева, на шефа на новините в БТВ Люба Ризова, както и на главните редактори на вестниците “Труд” и “24 часа” – съответно Тошо Тошев и Венелина Гочева. Само за Коритаров бяха изнесени данни.

Водещият от Нова ТВ обеща след няколко дни да говори подробно по темата, като поясни, че преди това ще поиска да бъде изслушан от комисията по национална сигурност в Народното събрание. Георги Коритаров отправи апел към българските медии да не позволяват да ги манипулират. “Няма да позволя да бъде шантажиран. Ако има от какво да се срамувам, то това е, че МВР може да падне толкова ниско”, заяви още журналистът.

В неделя също така президентът Георги Първанов коментира като грешка случващото се с досиетата, в отговор на въпрос за дебата относно предоставянето на информация от архивите на МВР за определени лица.

Българският политически елит пропусна възможността да даде верния, честния отговор по темата за досиетата, пропусна възможността да обяви имената на политическите доносници, на онези които са работили срещу свои колеги, приятели и роднини, както и пропусна възможността да благодари на всички онези разузнавачи или под друга форма работили за България, каза Георги Първанов. Той посочи, че законодателството постави едва ли не на еднаква плоскост  и едните и другите, и определи това като държавническа недалновидност.

Не е редно, когато в дневния ред на обществото е борбата с корупцията и престъпността, да се вкарва в него въпросът с досиетата, посочи държавният глава. Според него това е изчерпване на политическата и на духовната енергия в излишен дебат, който може да ни върне назад. Предоставянето на информация от архивите не трябва да е избирателно за някоя категория, а да има единен подход, за да не може един човек да решава този въпрос, смята Първанов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?