Коронавирусът ще засегне и световното първенство в Катар

УЕФА очаква промени във футболния календар следващите две години

Коронавирусът ще засегне и световното първенство в Катар

Кризата с коронавируса ще обърка футболния календар поне за следващите 2-3 години, смята членът на Изпълнителния комитет на УЕФА Ларс-Кристер Олсон.

Заради Covid-19 в средата на март бяха спрени почти всички футболни турнири в Европа, а Евро 2020 бе отложено с година.

Според Олсон обаче световното първенство в Катар, което трябва да се проведе между 21 ноември и 18 декември 2022 година, също ще пострада от забавянето в календара, съобщи БТА.

"Календарът за следващите две до три години вероятно ще трябва да търпи промени заради коронавируса. Ако вирусът продължи да се развива повече, отколкото е мутирал до момента, това несъмнено ще предизвика хаос в международния футбол", каза шведът по време на уебинар.

"Вече имахме преместване на един турнир от една година за следващата. Не забравяйте, че и световното първенство е позиционирано в средата на календара на европейските отбори. Всички тези мачове трябва да се сместят по някакъв начин", добави той.

Олсон, който е шеф на комисията на европейските лиги, добави, че в УЕФА се надяват Шампионската лига и Лига Европа да бъдат завършени през август месец, а окончателно решение дали мачовете могат да се проведат тогава ще бъде взето до края на май месец.

"Трябва да решим за европейските турнири до края на май месец. След това ще бъде невъзможно да бъде взето подобно решение, тъй като трябва да се мисли и за участието на отборите през следващия сезон", коментира шведът.

Споделяне

Още от Спорт