Корупционният натиск се е увеличил с 20 % от март до ноември

С 20 процента са се увеличили подкупите за последните осем месеца, показва последния корупционен индекс на Коалиция 2000. Към март т.г. броят на подкупите е бил около 80 000 месечно, а за ноември цифрата вече е 103 000. Нивото за миналия месец надхвърля средното ниво на потенциална корупция за миналата година.

Въпреки нарастването, продължава тенденцията за плавно намаляване на рушветите, уточниха от социологическата агенция "Витоша рисърч" и като пример посочиха, че през 1998 година са измервани 240 000 подкупи месечно.

Агенцията мери равнището на реалната корупция по случаите, за които гражданите съобщават, че са участвали. Седемнадесетото поред изследване на "Витоша рисърч" е извършено от 18 до 29 ноември сред 996 човека от цялата страна.

От "Витоша рисърч" отчетоха обаче, че продължава покачването на тарифите на рушветите - около една трета от подкупите са на стойност между 100 и 500 лева. Това е два пъти повече от октомври 2003 г., когато 8 от 10 рушвета са били до 100 лева.

По професионални групи лекарите излизат начело на класацията за корупционен натиск. В таблицата процентът на лекарите е 22.5, а през март е бил 13.2. Втори са полицейските служители с 22.2 на сто, адвокатите са с 16.5 на сто.

Регистрирано е покачване на стойностите на корупционния натиск от прокурори, следователи и административни служители в съдебната система. За разлика от тях при съдиите има двойно намаляване спрямо март. В представите на хората се увеличава корупцията на местно равнище - кметове, съветници, общински служители. Това вероятно е свързано с финансовата децентрализация, смятат социолозите.

Правителството работи плахо с меки мерки за въздействие върху съзнанието на служителите, е обяснението на социолозите за тенденциите. По света се използват други методи - например провокация към подкуп, но у нас това се наказва, посочи директорът на "Витоша рисърч" Александър Стоянов. По думите му, най-твърдо се действа в системата на МВР и митниците.

Въпреки тенденциите на леко покачване на корупционния натиск, България стои относително най-добре на Балканите и е по-добре от страни като Полша и Чехия например, обобщи Стоянов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: