Корупцията в Източна Европа е основна заплаха за американския бизнес зад граница

Нарастващата корупция в Русия, Украйна, България и Румъния е сред основните проблеми, с които са се сблъсквали американските компании, работещи в чужбина, през 2008 година. Това сочи годишен доклад на Държавния департамент на САЩ, който бе публикуван късно в сряда, предадоха световните агенции. Другите основни заплахи според доклада са нападенията на сомалийските пирати и насилието в Мексико, свързано с наркопазара.

В доклада се отбелязва, че през отминалата година американските бизнесмени са били подложени на засилен натиск от властите в някои източноевропейски страни за подкупи, за да получат договори и разрешителни, но особено притеснение у консултативния съвет предизвиква ситуацията в Русия.

"Проблемът е най-виден в Русия, където безпокойство предизвиква така наричаното "корпоративно пиратство" – поглъщане на предприятие чрез съмнителни методи, включващи в себе си и злоупотребата с държавни органи от страна на правителството и неправителствени елементи, както и на лица, свързани с криминални организации”, се казва в доклада.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?