“Космически лъчения” объркват системата в НС

“Космически лъчения” объркват системата в НС

Гаф с електронната система в пленарна зала стопира в четвъртък гласуването на законопроекти и предизвика разгорещени дебати дали системата е “морално остаряла” и дали отговорният технически персонал се справя. Председателят на НС Георги Пирински (БСП) дори коментира, че “парламентът е в ръцете на един колектив, за който няма сила, която да го приведе в по-работен режим”.

"Понякога се появяват обяснения във връзка с космически лъчения, които проникват под ъгъл в пленарната зала, друг път се появява обяснение, че еди кой си пулт изведнъж по необясними причини започва да дава на късо", заяви Пирински.

По думите му в момента ръководството на парламента е в “неравна юридическо-технологическа борба с този колектив, с разчет да се подпише протокол, с който отпадат претенциите му към Народното събрание след определен период от време, и сключване на договор с достатъчно сериозна фирма, която да отговори на изискванията на парламента”.

Проблемът със системата се прояви още рано сутринта, когато започна гласуването на промените в Закона за ДДС на второ четене. След като резултатът бе отчетен на таблото, шефът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков алармира за неправилно отчитане на подадените от неговата група гласове и поиска да се вземат мерки.

По-късно пред Mediapool социалист обясни, че по тяхна информация към гласовете на Коалиция за България на всяко гласуване се прибавяли и поне по 8 от независимите депутати. Според него проблемът идвал оттам, че системата била нагласена за 8 парламентарни групи, а гласовете на независимите също се отчитали като за отделна група.

От вчера в НС обаче има още една девета ПГ – Българска нова демокрация, на отцепилите се от НДСВ, което всъщност предизвикало и объркването при гласуването, тъй като вотът на независимите депутати се прехвърлял към останалите групи и най-много гласове отивали към Коалиция за България.

“Виждаме колко сме при всяко гласуване, но на електронното табло излизахме със 7-8 повече”, посочи народният представител.            

Георги Пирински каза, че според обяснението, което е получил, гласовете на независимите се разпределят по различните групи, а не отделно. Проблемът възниква с безпрецедентната ситуация на 9 групи, които се изписват при гласуване на електронното табло, а програмното обезпечение се оказва неподготвено, обясни той.

Зам.-шефът на ПГ на ОДС Христо Кирчев предложи парламентът да продължи работа само с обсъждане на второ четене на законопроекта за Държавна агенция "Национална сигурност", без да се гласува текст по текст, както бе предвидено.

Зам.-председател на ПГ на левицата Татяна Дончева го подкрепи, защото електронната система трябва да бъде въведена в ред.

Представител на техническия екип в НС обаче обясни пред Mediapool, че това не е съвсем сигурно, тъй като системата трябва да се препрограмира като за 9 парламентарни групи, а това ще стане по-трудно, защото е от 15 години и вече е остаряла.

Споделяне

Още от България