Костов предлага предизборна коалиция ОДС на Мозер, Праматарски и Нихризов

Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) заяви, че партията му подава ръка на БЗНС - НС на Анастасия Мозер, Демократическата партия (ДП) на Александър Праматарски и БСДП на Йордан Нихризов за създаване на предизборна коалиция. Желанието на ДСБ е заедно с трите формации да възстановят формата на коалиция Обединени демократични сили (ОДС) и да се явят на изборите догодина с общи листи.

Очаква се предложението да бъде обсъдено на среща на четирите формации в средата на януари, когато ДСБ ще предложат свой проект за предизборно споразумение, което включва и общи депутатски листи.

Проведените досега разговори с ръководствата на трите партии са показали сходство на политическите принципи, на бъдещи намерения, на оценката за управлението на ОДС, както и спрямо сегашното правителство, на което те се явяват опозиция, обясниха от ДСБ.

"С БЗНС -НС работим от много години. Анастасия Мозер е лицето на БЗНС - НС и тя именно представлява тази партия, затова ние протягаме ръка именно към нея", каза Костов в отговор на въпрос за участието на земеделците в срещите на другия оформящ се десен център на 11-те десни партии, сред които СДС.

Иван Костов посочи, че вече имат уговорка с Анастасия Мозер и Александър Праматарски в средата на януари да проведат разговор за бъдещото си явяване на изборите.

Наскоро и лидерът на Съюза на свободните демократи (ССД) Стефан Софиянски каза, че ще чака до средата на януари отговора на БЗНС - НС за участие в евентуална коалиция със ССД и ВМРО.

Земеделците на Анастасия Мозер са най-желаният коалиционен партньор от двата лагера десни сили, а самата тя към този момент държи отворена вратата за преговори във всички посоки.

От решението на БЗНС - НС ще зависи дали на изборите през 2005 г. ще може да бъде възстановена под някаква форма коалицията от 2001 г. на ОДС, която бе скрепена с подписите на Иван Костов, Анастасия Мозер, Александър Праматарски и Йордан Нихризов. Голямата разлика е, че през 2001 г. водещата политическа сила в коалицията беше Съюзът на демократичните сили, който обаче се разцепи в началото на т.г. след напускането на група депутати начело с Иван Костов.

Костов и колегите му останаха в парламентарната група на ОДС, която обаче бе напусната от СДС, които се обособиха в самостоятелна група.

СДС поиска среща с президента за изборите

В момента СДС настоява за промени в избирателните закони, които да забранят на коалиции от предишните избори да се регистрират в ЦИК, ако в тях не участват всички партии отпреди четири години. Решението да се предложат такива законови промени бе одобрено в неделя във Варна от 11-те десни партии, сред които и СДС.

Говорителят на сините Николай Младенов обяви във вторник, че вече са поискали среща с президента за обсъждане на въпросите, свързани с предстоящите парламентарни избори. Младенов се надява отговорът на Първанов да бъде положителен. Идеята е на срещата да присъства по един представител на всяка от 11-те партии, допълни Младенов.

Пред Mediapool той уточни, че не търсят президента - социалист като арбитър в спора им с ДСБ и че на срещата няма да бъде повдиган въпроса за промени в избирателните закони във връзка с ползването на името на коалиции. Целта на разговора е да бъде представена визията на дясната опозиция за парламентарните избори, които 11-те партии предлагат да са на 19 юни 2005 г.

Битка за синята бюлетина

Зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова определи като израз на паника и страх искането на 11-те десни формации от Варна за промени в избирателния закон, с които името ОДС да не може да се регистрира за следващите парламентарни избори, ако в него не влиза СДС или без съгласието на СДС. Михайлова подчерта, че зад тази инициатива прозира битката за това кой ще вземе синята бюлетина.

В тази връзка Иван Костов лансира идеята на следващите парламентарни избори да се гласува с една обща бюлетина, на която да са изписани имената на всички партии и коалиции и гласоподавателите да очертават своя избор. Това ще спести средства и ще предотврати възможностите за фалшификации, обясни тезата си Костов.

Екатерина Михайлова пък припомни, че коалицията ОДС, която е участвала на президентски и парламентарни избори неведнъж и в различен състав, винаги се е представлявала от няколко ключови фигури, сред които са именно Иван Костов, Анастасия Мозер, Стефан Савов, чиято партия в момента се представлява от Александър Праматарски, а наследник на Петър Дертлиев е Йордан Нихризов.

Това е опит чрез законодателството да се пречи на нормалния демократичен процес и не е морално от тяхна страна, коментира още Михайлова позицията на СДС.

В отговор на въпрос за предложената от ДСБ коалиция с трите десни партии, говорителят на СДС Н. Младенов каза, че този въпрос трябва да бъде отнесен към тези, към които е отправена поканата. Явно ДСБ не споделя целите и вижданията на дясноцентристките партии, допълни той.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?