Костов: Симеон обезсили държавата и реабилитира бившите комунисти

Управлението на Симеон Сакскобургготски не изпълнява предизборната си програма, реабилитира бившия комунистически елит, вреди на България и обезсилва държавата, разрушавайки политическата ѝ система.

Това се казва в политическата оценка за тригодишното управление на правителството, приета във вторник на разширеното заседание на националното ръководство на партия Демократи за силна България (ДСБ).

Според ДСБ официално безработицата в България спада, но заетостта не расте; двойно са поскъпнали електроенергията и хлебните изделия; драстично са нараснали цените на лекарствата и телефонните услуги - все жизнено важни стоки и услуги за българските домакинства.

Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов заяви, че Симеон е вкарал БСП обратно във властта без избори, като ѝ е предоставил българската армия, вътрешното министерство, полицията и специалните служби.

Симеон сравнен с Беров

Костов сравни управлението на Сакскобургготски с това на Любен Беров като каза, че са отслабили демокрацията. Признаци за това са надигналата се организирана престъпност, упадък на държавността, тайни съглашателства и скрити мнозинства, които не поемат отговорност за действията на кабинета; спиране на ключови реформи като тази в здравеопазването, образованието или провалът на земеделската политика при правителството на Сакскобургготски.

Според Костов, Сакскобургготски и Беров си приличат като премиери по това, че бягат от лична отговорност.

Лидерът на ДСБ каза на пресконференция, че подчинените на Симеон депутати възпрепятстват търсенето на политическа сметка за семейната реституция на публична собственост от страна на премиера.

Той подчерта, че за три години управлението на Сакскобургготски е покварило заварените политически партии и е влязло в странни договорености и безпринципни отстъпки.

"Съглашателска десница, клиентелистки център и реабилитирана левица"

Както каза лидерът на ДСБ, Симеон е постигнал политическата си цел да промени политическата система и нейния морал - след 3-те години управление на НДСВ и ДПС има съглашателска десница, клиентелистки център, реабилитирана и окопана във властта левица.

Според Иван Костов показаните от социологическите проучвания обществени нагласи за липса на алтернатива на сегашното управление и стабилизиране рейтинга на Сакскобургготски се дължи на практическото обезличаване между ляво и дясно, силната амортизация на десницата и връщането на БСП във властта. Пред БНР Костов обясни, че избирателите са изправени пред нелепото поведение и на БСП, и на СДС, които днес се правят на опозиция, като обещават, че утре ще управляват със Симеон. Това поведение не може да не влияе на оценките на хората, каза лидерът на ДСБ.

Той повтори тезата си, че размиването и обезличаването на партиите не е здравословно за демокрацията и посочи като изход за България превръщането на десницата в истинска алтернатива.

Изходът е успешно преодоляване на кризата в десницата

Доверието към Симеон и БСП е следствие от тежката криза на десницата, каза Костов, посочвайки проблемите в столичната дясна коалиция и продължаващите трусове в СДС.

В отговор на въпрос дали ДСБ ще търси партньори или ще се явява самостоятелно на избори, Костов каза, че това в момента не е съществен въпрос за партията и се изказа против подмяната на истинските политически позиции с въпроса кой с кого ще ходи на избори. Съглашателството няма да върне доверието на избирателите, каза лидерът на ДСБ и отново изтъкна, че ключът е в това десницата успешно да реши кризата си, за което той остава оптимист.

В политическата оценка на ДСБ за тригодишното управление на Симеон Сакскобургготски се посочва, че то е нанесло тежки вреди на България.

То се е съгласило на недопустими отстъпки в преговорите за европейско членство по ключови икономически направления за страната, престъпвайки волята на Народното събрание и решението на съда е приело да затвори предсрочно блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй". Правителството е облагодетелствало щедро чуждестранните кредитори на България, заменяйки външния дълг, приватизирало е БТК на "скандална безценица" и е започнало проекти за превъоръжаване на българската армия на стойност 1,5 милиарда лева, без да докаже тяхната нужда и значение за националната сигурност, се посочва в позицията на ДСБ.

Споделяне

Още от България