Ковчежникът на Ватикана е обвинен за сексуално насилие

Срещу австралийския кардинал Джордж Пел има множество жалби, обяви полицията в щата Виктория

Ковчежникът на Ватикана е обвинен за сексуално насилие

Австралийската полиция предяви в четвъртък обвинения срещу ковчежника на Ватикана Джордж Пел в сексуално насилие, предаде Асошиейтед прес. Духовникът бе обвинен в многобройни сексуални посегателства срещу деца - стари обвинения, които той гневно отхвърля.

Пел уверява, че изобщо не е имал представа за педофилски практики, разпространени сред австралийското духовенство, и намеква, че съществува заговор с цел да бъде отстранен.

Австралийският кардинал е главен финансов съветник на папа Франциск и най-високопоставеният католически духовник в Австралия. Той е и най-висшият представител на Ватикана, обвинен в извършване на сексуално насилие.

Заместник-комисар Шейн Патън от полицията в щата Виктория заяви, че Пел е получил призовка да се яви в съд в Мелбърн на 18 юли. Той допълни, че срещу кардинала са внесени многобройни жалби, но не даде подробности за съдържанието им.

"Важно е да се отбележи, че нито едно от обвиненията, направени срещу кардинал Пел, очевидно, не е било разглеждано досега в съда", каза пред журналисти Патън. "Както всеки друг обвиняем, кардинал Пел има право на справедлив процес", допълни той.

Католическата архиепископия в Сидни заяви в комюнике, че Пел категорично отрича обвиненията на австралийската полиция, предаде Ройтерс.

"Кардинал Пел ще се завърне в Австралия възможно най-скоро, за да изчисти името си", каза архиепископията и допълни, че Пел очаква деня за изслушването в съда, за да обори обвиненията.

Не е ясно въз основа на какви твърдения са повдигнати те, отбеляза ДПА. В миналото са били подавани жалби в полицията във връзка с предполагаеми сексуални посегателства в австралийския град Баларат, отнасящи се за периода от 1976 до 1980 г., когато Пел е бил свещеник там, както и в Източен Мелбърн от 1996 до 2001 г., когато е бил архиепископ.

Двама мъже на 40-годишна възраст заявиха, че в края на 70-те години на миналия век Пел ги е докосвал по неуместен начин в басейн. По това време той бил свещеник в Мелбърн с висок сан.

Миналата година Пел даде показания пред австралийската Кралска комисия за институционен отговор на сексуалните посегателства над деца. Тогава той призна, че Католическата църква е допуснала огромни грешки, като е позволила хиляди деца да бъдат изнасилвани и тормозени от свещеници.

През октомври миналата година самият той стана обект на разследване на сексуални посегателства, когато трима детективи отидоха във Ватикана, за да го разпитат, но той отхвърли всички обвинения.

Кардинал Джордж Пел обяви в четвъртък, че си взима отпуск като ковчежник на Ватикана.

Пред репортери Пел отхвърли обвиненията и каза, че в медиите върви кампания срещу неговата личност. Ще се върна в Австралия, допълни той.

Говорителят на Ватикана Грег Бърк каза, че папа Франциск е узнал с тъга за обвиненията и е дал на Пел отпуск, за да се защити. По думите му финансовите реформи във Ватикана ще продължат и в отсъствието на кардинала.

Бърк заяви още, че папата е доволен от честността и отдадеността на Пел, с която той е работил в сферата на финансовите реформи във Ватикана.

Кардиналът "открито и нееднократно е окачествявал като нещо неморално, което не може да бъде търпяно" актовете на сексуален тормоз над непълнолетни, отбеляза говорителят на Светия престол.

Той изтъкна, че кардиналът е сътрудничил на Австралийската кралска комисия за разследване на случаи на сексуален тормоз и че като епископ в Австралия е работил за закрила на децата и обезщетяване на жертвите.

Обвиненията са нов и тежък удар за папа Франциск, който се беше заканил да бъде следва политика на "нулева толерантност" към сексуалните посегателства от страна на представители на Католическата църква, отбелязва Асошиейтед прес.

Възходът на Джордж Пел

От свещеник, запратен в селска енория, до ковчежник на Ватикана - възходът на Джордж Пел, най-високопоставения католически духовник в Австралия, бе помрачен през последните години, след като от миналото изплуваха спорове с нечист привкус, пише в четвъртък Франс прес.

Роден през 1941 г., той израства в околностите на град Баларат, където ентусиазирано участва в отбора по дебати на своя университет. Играе главни роли в колежански театрални постановки и се представя отлично в мачовете по австралийски футбол - колективен спорт, който се играе с крака и овална топка.

Ревностна католичка, майка му, според австралийския печат, посреща възторжено решението на своя син да избере духовна кариера. Баща му, англиканец, просто не схваща как може човек да откаже фантастичен договор с един от най-популярните футболни отбори в страната.

Джордж Пел продължава обучението си в Рим, а след това, през 1966 г., е ръкоположен за свещеник в Баларатската епархия.

Звездите явно са благосклонни към Пел, защото по настояване на папа Йоан Павел Втори той е посветен за архиепископ на Мелбърн, после на Сидни, а през 2003 г. става член на могъщата Кардиналска колегия - т. е. участник в избора на папа, продължава Франс прес.

През 2014 г. папа Франциск вижда в него човек, способен да внесе повече прозрачност във финансите на Ватикана, и го изкачва до третото стъпало в йерархията на Светия престол.

"Кардинал Пел е сред най-великите църковни мъже в историята на Австралия", казва за него бившият премиер Тони Абът.

Пред своето паство и пред общественото мнение висшият духовник защитава традиционните ценности на католицизма. Привърженик на твърдата линия, щом става дума за проблеми като евтаназията или гей браковете, той отрича климатологията като наука, отхвърля и критиките срещу репресивната политика на Австралия към кандидатите за убежище.

През последните години обаче репутацията му бе разклатена - не само заради обвинения, че е потулвал сексуални гаври, вършени от свещеници педофили в щата Виктория, като техен вишестоящ, но и заради обвинения в педофилия, насочени лично към него.

Прикрити престъпления

Национално разследване във връзка с мерките, предприети от австралийските институции по повод сексуалните посегателства срещу деца между 1950 и 2010 г., установи, че 7 на сто от свещениците са били подозирани в педофилски действия. Обвиненията обаче не са довели до никакви разследвания.

Кралската следствена комисия, проучвала четири години тези случаи, откри, че църковните власти в Австралия са получили 4444 сигнала за педофилски посегателства. В някои епархии над 15 процента от свещениците са се гаврили с деца, посочи тя.

Кардинал Пел бе неведнъж изслушван от тази комисия във връзка с данните за свещеници педофили в Баларатската епархия през 70-те и 80-те години на миналия век. Ватиканският министър на икономиката поднесе извинения от името на Църквата, но заяви, че няма никакъв спомен за обвинения в системно малтретиране.

Пел впрочем призна, че не се е справил с проблема със свещениците през 70-те години на 20-и век. Той обаче увери, че е бил подведен от католическата йерархия за реалните събития по това време - период "на престъпления и прикриване".

Джордж Пел бе оправдан по обвиненията в посегателства от 2002 г., когато е бил архиепископ на Сидни.

Жертвите обаче са сигурни, че кардиналът трябва да е знаел за педофилски гаври.

"Според мен той си свърши работата добре", каза Джули Стюарт, жертва на сексуални посегателства като дете, след като Пел даде свидетелски показания пред следствената комисия миналата година.

"Той си свърши работата - защити перспективите на Църквата, защити нейната репутация, но аз не вярвам да е защитил децата", добави тя, цитирана от Франс прес.

Споделяне

Още от Свят