Край на роуминга в ЕС от догодина, реши европарламентът

Край на роуминга в ЕС от догодина, реши европарламентът

Таксите за роуминг в рамките на ЕС да отпаднат, гласува в четвъртък Европейският парламент.

На пректика това означава, че използването на мобилните телефони за разговори и сърфирането в мобилния интернет в други европейски страни няма да е свързано с допълнителни разходи за българския потребител.

Окончателното решение трябва да бъде взето от всяка от 28-те страни членки в Европейския съвет. което вероятно ще стане през октомври.

"Днешното гласуване е сериозна стъпка в посока на укрепването на единния телекомуникационен пазар на ЕС“, заяви докладчикът за телекомуникационния пакет Пилар дел Кастильо. "Парламентът иска да премахне таксите за роуминг за телефонните разговори, текстови съобщения и мобилен интернет до 15 декември 2015 г. и да подобри управлението на радиочестотния спектър, за да се развие 4G и 5G в цяла Европа“, каза той.

Депутатите обаче отбелязват, че ако се констатират злоупотреби с роуминг услугите, по изключение ще могат да бъдат налагани допълнителни такси.

Същевременно представителите на ЕП гласуваха и за запазване на неутралитета на мрежата - проблем, който започна да назрява в последно време. Става въпрос за метод за блокиране на искането на някои оператори да осигуряват по-бърз трафик за достъп до определени услуги на заплатили допълнителна такса клиенти.

Принципът на "неутралността на мрежата" гарантира, че всичко, което е част от интернет трафика, трябва да се третира еднакво без дискриминация, ограничения или външна намеса, независимо от неговия подател, получател, вид, съдържание, устройство, услуга или приложение.

Така според новите текстове доставчиците на интернет няма да могат вече да блокират или забавят определени услуги поради икономически или други причини, съгласно последния вариант на Телекомуникационния пакет на ЕС, одобрен от Европейския парламент днес.

Депутатите настояват за ясни правила, които да не позволят на интернет доставчиците да популяризират едни услуги за сметка на други. BEREC (Органът на европейските регулатори на електронните съобщения) съобщи за няколко интернет доставчика, които са забавили или блокирали достъпа до услуги като провеждането на телефонни разговори по интернет чрез Skype.

Доставчиците на интернет ще продължат да имат възможността да предлагат специализирани услуги с по-високо качество, като видео по заявка и изключително важните за бизнеса "облачни“ приложения дотолкова, доколкото това не е "в ущърб на достъпността и качеството на услугите за достъп до интернет“, предлагани на други фирми или услуги.

Депутатите орязаха и списъка на Европейската комисия за "изключителни“ случаи, в които доставчиците ще имат право да блокират или забавят достъпа до интернет. Според членовете на ЕП тези практики трябва да бъдат разрешени само когато става въпрос за изпълнение на съдебна заповед, запазване на сигурността на мрежата или предотвратяване на временно натоварване на мрежата. Ако се използват такива "мерки за управление на трафика“, те трябва да бъдат "прозрачни, недискриминационни и пропорционални“ и "не трябва да се използват по-дълго, отколкото е необходимо“, смятат депутатите.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?