Край на субсидиите за спрелите да отглеждат тютюн и животни

Десислава Танева, сн. БГНЕС

Министерството на земеделието подготвя нормативни промени, за да сложи край на възможността с национални средства да се подпомагат тютюнопроизводители и животновъди, които отдавна са прекратили дейността си. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред БНР в четвъртък.

Съгласно европейските регламенти държавата подпомага от бюджета си земеделци, които през 2009 година са били активни. През последните години обаче част от тях са съкратили дейността си и не отглеждат нито тютюн, нито животни, но продължават да вземат субсидии.

За да се промени това, агроведомството ще предложи на двата консултативни съвета – по тютюна и по животновъдството, национални субсидии да се дават само на онези фермери, които са запазили същия обем земеделска дейност като през 2009 г.

Танева допълни, че това ще бъде дискутирано още същия ден на Консултативния съвет по животновъдство, както и предложението пасищата де се ползват само от животновъди, за да може това да се включи в подпомагането за следващата година от 1 март.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?