Крайнодесният кандидат се провали на президентския вот в Австрия

Крайнодесният кандидат се провали на президентския вот в Австрия

Лидерът на крайнодясната и евроскептична Партия на свободата Норберт Хофер загуби президентските избори в Австрия, спечелени от независимия либерален кандидат Александер ван дер Белен. Това сочат прогнозни резултати след проведения в неделя вот, според които Ван дер Белен печели 53.6 процента от гласовете, а Хофер – 46. 4 процента.

Хофер призна своето поражение. "Скъпи приятели , благодаря за подкрепата, безкрайно съм разстроен, че не успяхме. Поздравявам Александър Ван дер Белен за успеха му и призовавам всички австрийци да останат солидарни и да работят заедно", написа във Фейсбук Хофер.

Така Австрия няма да се превърне в първата държава в Европа от Втората световна война насам, в която след свободни избори на власт идва крайнодесен президент.

Ако официалното преброяване на гласовете потвърди резултата, това ще е облекчение за водещите партии в ЕС и триумф за Александер ван дер Белен, който макар и с малка преднина излезе победител на първите президентски избори през май тази година, преди съдът да реши повторението им.

На 22 май Хофер беше сочен за победител, но се оказа, че печели Ван дер Белен с едва 31 000 гласа. Партията на Хофер оспори в съда резултатите, заради процедурни нередности. Конституционният съд постанови, че партията има право и насрочи нов тур за 2 октомври. Тогава обаче се оказа, че заради дефектно лепило пликовете с бюлетините, подадени по пощата, се отварят сами. Затова властите отложиха гласуването за 4 декември. 

Норберт Хофер определя себе си като популист, който говори от името на тези, чийто глас умишлено се неглижира. Той твърди, че като президент ще работи за промяна в ЕС по посока на неговата "децентрализация" и по-ефективна защита на националните интереси на страните членки. 

След като гласува в неделя Хофер обяви, че не иска Австрия да напуска Европейския съюз.

"Посланието ми към Европа е, че искам да променя съюза в позитивна насока. Не искам Австрия да го напуска. Но мисията на Австрия е да развие общността във второстепенно обединение", заяви той.

Хофер се обяви и против членството на Турция в ЕС. "Трябва да сме партньори и приятели, но Анкара като член на общността ще предизвика големи поражения," каза той.

Преди сегашните избори Хофер до известна степен смекчи позицията си по редица въпроси. Така например след британския референдум, приключил с победа на искащите Великобритания да напусне Европейския съюз, Хофер се обяви за подобен референдум в Австрия, но сега не е така категоричен.

Кампанията на Александър ван дер Белен бе фокусирана върху обещанията му, че ще бъде президент на центъра и средната класа. Ако той успее да влезе в двореца "Хофбург", ЕС ще очаква от Австрия приемственост, предвидимост и запазване на проевропейския курс. Ван дер Белен гласува във Виена като заяви, че тези избори ще определят "курса, по който ще тръгне Австрия".

Европа трябва да се сплоти, а не да се разпада, заяви той.

Ван дер Белен е един от най-уважаваните политици в Австрия и ЕС. Политическата си кариера той започва от австрийската Социалдемократическа партия, а "Зелените" оглавява през 1997 г., след което партията му постига първия си осезаем успех на парламентарни избори.

Личният му рейтинг нерядко е по-висок от рейтинга на партията му. Мнозина считат 72-годишния Ван дер Белен за противоположност на 45- годишния си съперник, който влече в политиката преди 10 години.

Проведените през ноември социологически проучвания показаха, че няма явен фаворит в надпреварата, която може да приключи с минимална разлика между двамата кандидат, както беше през май.

 

Независимо от това, че президентът на Австрия има по-скоро церемониални функции, сегашните избори имат голямо значение не толкова за самата Австрия, а за целия Европейски съюз.

Резултатът от вота се възприема като барометър за популярността на популистките кандидати в европейските страни.

През следващата година предстоят избори в Германия, Франция и Холандия, като и в трите страни набират подкрепа партии с ярка антиимигрантска реторика, оспорващи политиката на основните проевропейски партии.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?