Красимир Георгиев си взе обвинението за столичното парно

Красимир Георгиев, един от собствениците на консултантската фирма “Фронтиер”, се е явил в четвъртък в Националната следствена служба, за да му бъде предявено обвинение за пари, които според прокуратурата са източени от “Топлофикация - София”. Това съобщи наблюдаващият делото прокурор Божидар Джамбазов.

Обвинението срещу него бе повдигнато задочно преди двайсет дни, тъй като Георгиев е трябвало да оперира менискуса на крака си в Швейцария. От прокуратурата дори заплашиха чрез медиите, че ако той не се яви на разпит в България, ще се стартира процедура по принудителното му довеждане.

При явяването си в националното следствие той е представил и медицинска бележка за здравословните си проблеми.

Красимир Георгиев бе обвинен за изпиране на около 500 000 лв. от сделки, свързани с фирмата “Банско пропъртис”. Според разследващите престъпленията са извършени в последните три-четири години. За пране на пари през същата фирма обвинения преди време бяха повдигнати и на майката на основния герой по делото Валентин Димитров – Цеца Димитрова, която е съдружник на Георгиев в “Банско пропъртис”.  

Покрай собственика на “Фронтиер”, който по-рано бе само свидетел по делото за столичното парно, избухна шумният корупционен скандал “Александров - Овчаров”, разтърсил страната в последните месеци. Въпреки че се разграничи от Георгиев, министърът на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров (БСП) не скри, че двамата се познават от години и са работили заедно в областта на енергийния сектор, но отхвърли предположенията, че бизнесменът се е ползвал с покровителството му, за да развива бизнеса си.

Частните бизнесначинания на Красимир Георгиев започват в началото на деветдесетте години и се развиват възходящо при всичките правителства до днес.  

И в момента Георгиев има общо участие във фирми заедно с депутата от левицата Петър Кънев, известен с широкия обхват на бизнеса си и спряган за наследник на Овчаров в енергийното министерство.

Съвместните бизнеспроекти на двамата датират от много години. Те са съдружници в регистрираната още през 1990 г. “Финансово-брокерска компания 7М”, след това в дружество “7М Ин”, която впоследствие е ликвидирана, в дружество “Кристал”, “Матриксс”, “Корал-92”.

Според справка в “Дакси” Петър Кънев и Красимир Георгиев имат общо участие в “Застрахователна и презастрахователна компания 7М”, която е в ликвидация.

Споделяне

Още от България