Кремъл: Газовите турбини, инсталирани в Крим, не са от "Сименс", а руско производство

Кремъл: Газовите турбини, инсталирани в Крим, не са от "Сименс", а руско производство

Цялото доставено в Крим оборудване, вкл. и газовите турбини, е произведено в Русия, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

По-рано тази седмица германската енергийна компания "Сименс" обяви, че две турбини нейно производство противно на желанието ѝ без знанието ѝ са били преместени в анексирания от Русия полуостров. Вчера бе съобщено, че "Сименс" е завел съдебно дело срещу ръководството на руската компания "Технопромекспорт" да върне турбините на първоначално предвиденото място в селището Таман в Краснодарския край, чиято територия не е обект на санкции.

На въпрос за претенциите на германската фирма Песков каза на пресконференция: "Няма какво да добавим към това, което сме казали преди. Наистина оборудване, свързано с енергийния сектор, бе инсталирано в Крим. Оборудването, инсталирано там е с руски произход".

По-рано Песков е заявявал, че турбините за Крим са произведени от руски компоненти, а "Технопромекспорт" бе съобщил, че е купил турбините на вторичния пазар.

Споделяне

Още от Свят