“Кремиковци“ може да остане и без ток

“Кремиковци“ може да остане и без ток

Ден след като беше врътнато кранчето с газа за “Кремиковци“ и коксохимическото производство бе унищожено стана ясно, че на металургичния комбинат може да му дръпнат и шалтера.

Има искания от ръководството на Българския енергиен холдинг и от НЕК да бъде спряно подаването на електричество към предприятието, съобщи в събота министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който проследи работите по изграждането на нова мощност на площадката на ТЕЦ “Марица Изток 1“ от американската компания AES.

Ако не се намери финансов ресурс за плащането на тока, очевидно е, че ще се премине към мярка за спирането му, каза министърът. Според него в момента "Кремиковци" има само финансова подкрепа от българската държава, която го кредитира чрез газовата и електрическата си компании.

Решението обаче ще се вземе от съвета на кредиторите, който трябва и да реши дали да приеме и да прилага оздравителен план на обявеното в несъстоятелност дружество с борчове от почти 2.5 млрд. лв.

Ако се върви към оздравяване на комбината, погасяването на дълговете за газ, ток, суровини, заплати и към бюджета, ще става в рамките на приетия план. Ако няма такъв, ще се мине към ликвидация и постъпленията от продажбите ще се изплащат борчовете, посочи Димитров.

Той припомни, че в момента има работна група, която оценява състоянието на завода и ще излезе с предложения за евентуалното му бъдеще.

Щеше да бъде изненада, ако спирането на тока не беше поискано, коментира главният енергетик на "Кремиковци" Николай Савов. По думите му, ако се предприеме тази мярка, без електричество ще останат независими от комбината предприятия, чието захранване обаче минава през неговата територия.

Според синидка на завода Цветан Банков спирането на тока ще изведе от строя всички уреди за безопасност, които действат на територията на завода, ще стимулира крадците и като цяло би означавало дружеството да бъде оставено на произвола на съдбата, предаде БТА.

Сега "Кремиковци" не произвежда и консумацията на ток е нищожна, допълни Банков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес