“Кремиковци” обяви 97 проекта за привеждане към еконормите

“Кремиковци” обяви 97 проекта за привеждане към еконормите
Металургичият комбинат “Кремиковци” ще реализира 97 проекта за подобряване на екологията в следващите 6 години, съобщи в четвъртък пред екокомисията на Столичния общински съвет председателят на Надзора на компанията Александър Томов. 319 млн. лв. е стойността на цялата програма за привеждане на дейности в съответствие с условията на комплексно разрешително, каквото заводът обаче все още няма, след като в началото на април министърът на околната среда Джевдет Чакъров отказа да издаде такова.

Томов допълни, че "Кремиковци"АД ще търси съфинансиране на екологичните проекти и по линия на еврофондовете, но това няма да става пряко, а чрез партниращи институции.

Досега в екопрограмата на комбината са вложени 52 млн. лв. от 2000 до 2006 г. През тази и следващата година се предвижда спиране на всички потоци към сгуроотвала, както и изграждане на нова инсталация за пречистване на водите депонирани там. Планирана е и реконструкция на филтрите на пещите на комбината, система за транспортиране на праха от електрофилтрите и монтирането на системи за наблюдение и емисиите, както и модернизиране на топлопроизвеждащите системи в ТЕЦ “Кремиковци”.

Томов съобщи още, че към момента задълженията на комбината са 303 069 602 лв., от които над 84.6 млн. лв. са към НЕК, над 24 млн. лв. – към “Булгаргаз” и близо 124.5 млн. лв. – към други кредитори. За последните две годни “Кремиковци” е внесъл за погасяване на задълженията 776 441 602 лева. За първи път тази година комбинатът има удостоверение, че няма задължения към държавата, подчерта Александър Томов. Той посочи, че като най-належащо е предвидено подпомагане на селата, които в момента се замърсяват от комбината. 7 200 са работещите в момента в "Кремиковци" АД, а средната заплата е 900 лева. Около 54 хиляди са пряко и косвено издържащите се хора от работата на комбината, който формирал 2,5-3 процента от брутния вътрешен продукт и е един от основните клиенти на пристанище Бургас, БДЖ и други.

Споделяне

Още от Бизнес