“Кремиковци” щял да получи екоразрешително само при добра инвестиционна програма

Само ако "Кремиковци" представи финансово обезпечена инвестиционна програма за опазването на околната среда и с адекватни срокове за реализация, бихме имали позитивно становище за издаване на комплексно разрешително. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в отговор на питане от депутата Яне Янев за съдбата на комбината след отказа за издаване на екоразрешителното.

Сега дружеството следва да отстрани причините за неиздаване на комплексното разрешително и да подаде ново заявление, каза Чакъров. Той припомни, че крайният срок за издаването на документа за действащите в страната промишлени инсталации е до 30 октомври 2007 г.
В случай, че комплексното разрешително не бъде издадено до този срок, компетентните структури на МОСВ ще предложат по отношение на дейността на "Кремиковци" предвидените в Закона за опазване на околната среда финансови и административни мерки, каза министърът

По думите му за 2006 г. металургичният комбинат е платил санкции зазамърсяване на околната среда в размер на близо 1.6 млн. лв. От тях 80 на сто постъпват в общинския бюджет на територията, на която се намира замърсителят, добави той.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?