Кремиковци вини БДЖ за неефективността на производството

В металургичния комбинат"Кремиковци" успешно е завършила уникалната операция, извършена за първи път в България, за консервиране на Втора доменна пещ, съобщава БТА. Консервирането, започнало на 27 декември 2003 година, е завършило на 8 януари тази година, информират от "Кремиковци".

Стратегията за развитие и обновление на "Кремиковци" включвала извеждане и ремонт на пещта в началото на годината, но по-ранната консервация се е наложила поради криза в държавното предприятие БДЖ.

Позицията на представителите на "Кремиковци" е, че заради системното недовозване на суровини от страна на БДЖ и свързаната с това неритмична работа, пещта е достигнала до предаварийно състояние.

Друг отрицателен ефект бил, че работата на три доменни пещи станала неефективна заради високите постоянни разходи и малкото количество произведен чугун.

Според Кремиковци отказът да бъде даден лиценз за превозвач на предприятието е довел до поражения за комбината. Вследствие промяната, производството става около 3600 тона чугун дневно, като неговият обем както и досега ще зависи от навременното транспортиране на суровини и готова продукция.

През 2003 г. заради недовозването на суровини не са произведени 201 000 тона чугун. След спирането на втора доменна пещ само за първите шест месеца на 2004 г. ще бъдат произведени 194 000 тона чугун по-малко.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?