Кристалина Георгиева: Еврозоната гледа положително на кандидатура на София

Кристалина Георгиева: Еврозоната гледа положително на кандидатура на София

В еврозоната гледат много позитивно на евентуалното кандидатстване на България за механизма, предхождащ валутния съюз, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева в интервю за БНТ.

"Притесненията за това, че България може да стане втора Гърция са несериозни, защото ние имаме от времето на кризата през 90-те години, когато нашата финансова система се срина, ние имаме една тема, която всички политически партии досега и съм убедена така ще бъде и в бъдеще са единни - и тя е макроикономическата стабилност.", допълни икономистът.

Според Георгиева България има голям шанс да влезе в еврозоната, но трябва да работи върху подобряване на условията за бизнес и справянето с бедността. Кристалина Георгиева обясни, че страната изглежда много добре от гледна точка на прогнозите за растежи и стабилността на икономиката.

"Това не означава, че трябва да се успокоим и да не предприемаме никакви реформи, ние си знаем проблемите", добави Георгиева. Тя коментира, че един от основните проблеми пред световната и българската икономика в момента е задлъжнялостта.

“Затова дори лекото покачване на лихвените проценти в глобален аспект, може да доведе до сериозни проблеми. За 10 години при ниски лихвени проценти много страни, много компании се нагълтаха с дълг дори малки повишения на лихвения процент могат да създадат големи проблеми", коментира тя, но смята, че е неизбежно плавното нарастване на лихвите до 1-2%.

Глобално положителните икономически тенденции са налице, но в същото време има няколко големи риска пред световната икономика - страх от търговска война, нарастването на публичните дългове и липса на структурни реформи.

"Държавните дългове растат с опасна скорост, в момента има огромен дълг в размер на 164 трилиона натрупан дълг, което е два пъти повече от брутния продукт на световната икономика включително", заяви Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес