Кристалина Георгиева: Еврозоната гледа положително на кандидатура на София

Кристалина Георгиева: Еврозоната гледа положително на кандидатура на София

В еврозоната гледат много позитивно на евентуалното кандидатстване на България за механизма, предхождащ валутния съюз, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева в интервю за БНТ.

"Притесненията за това, че България може да стане втора Гърция са несериозни, защото ние имаме от времето на кризата през 90-те години, когато нашата финансова система се срина, ние имаме една тема, която всички политически партии досега и съм убедена така ще бъде и в бъдеще са единни - и тя е макроикономическата стабилност.", допълни икономистът.

Според Георгиева България има голям шанс да влезе в еврозоната, но трябва да работи върху подобряване на условията за бизнес и справянето с бедността. Кристалина Георгиева обясни, че страната изглежда много добре от гледна точка на прогнозите за растежи и стабилността на икономиката.

"Това не означава, че трябва да се успокоим и да не предприемаме никакви реформи, ние си знаем проблемите", добави Георгиева. Тя коментира, че един от основните проблеми пред световната и българската икономика в момента е задлъжнялостта.

“Затова дори лекото покачване на лихвените проценти в глобален аспект, може да доведе до сериозни проблеми. За 10 години при ниски лихвени проценти много страни, много компании се нагълтаха с дълг дори малки повишения на лихвения процент могат да създадат големи проблеми", коментира тя, но смята, че е неизбежно плавното нарастване на лихвите до 1-2%.

Глобално положителните икономически тенденции са налице, но в същото време има няколко големи риска пред световната икономика - страх от търговска война, нарастването на публичните дългове и липса на структурни реформи.

"Държавните дългове растат с опасна скорост, в момента има огромен дълг в размер на 164 трилиона натрупан дълг, което е два пъти повече от брутния продукт на световната икономика включително", заяви Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?