Кристо прекрати проект в Колорадо в знак на протест срещу Тръмп

Мадлин Олбрайт е готова да приеме исляма в знак на солидарност с бежанците и протест срещу отношението на Тръмп към миграцията

Кристо прекрати проект в Колорадо в знак на протест срещу Тръмп

Световноизвестният творец от български произход Кристо обяви, че се отказва от проекта си "Над реката", който планираше да осъществи в американския щат Колорадо, като знак на протест срещу новия американски президент Доналд Тръмп.

Кристо предвиждаше да разстеле над участъци от река Арканзас полупрозрачна тъкан в района между градовете Канън сити и Салида. Намеренията му обаче се сблъскаха със силна опозиция и доведоха до дълга съдебна битка.

Планираше се инсталирането на платното да стане за две години, а инсталацията да може да се разгледа за две седмици от посетителите. Според опоненти на проекта той би могъл да нанесе вреда на дивата природа, на реката и на местното население.

Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 г., бяха предложили проекта още през 1996 г.

В съобщение в сайта на проекта "Над реката" на Кристо се казва, че творецът не искал да чака повече, за да го осъществи. Той предпочитал да се откаже от него и да се посвети на друг проект в Абу Даби, наречен "Мастаба".

"Вече не искам да чакам резултата", пише 81-годишният творец и припомня, че проектът му е коствал 20 години планиране, 15 милиона долара инвестиции и 5 години съдебни битки, спечелени засега от него. Очаква се окончателното решение на федерален апелативен съд. Кристо обаче заявява, че се отказва дори решението и на този съд да бъде в негова полза.

В статия, публикувана вчера във в. "Ню Йорк таймс", Кристо казва, че е взел решението като протест срещу президента Доналд Тръмп.

Проектът "Над реката" трябваше да се осъществи на земи, собственост на федералното правителство и Кристо каза пред изданието, че не иска да има вземане-даване с администрацията на Тръмп.

"Използвам собствени пари и собствени планове, защото искам да съм свободен. А тук сега федералното правителство е земевладелец", коментира Кристо.

Бившият американски държавен секретар, демократката Мадлин Олбрайт от своя страна заяви, че ще приеме исляма в знак на протест срещу имиграционната политика, обявена от Тръмп.

В Туитър Олбрайт написа: "Възпитана бях като католичка, после преминах в Епископалната църка, след това открих, че юдейската вяра е моето семейство. Сега съм готова да приема исляма от съображения за солидарност. Добре дошли, бежанци".

Тя допълни, че Америка трябва да остане свободна за хората от каквато и да е вяра и произход.

Вчера Тръмп подписа укази за затягане на имиграционните мерки и граничния контрол.

Тръмп освен това има намерение да преустанови за 120 дни програмата за прием на бежанци в САЩ и да прекрати за най-малко 30 дни издаването на визи на граждани от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население - Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят