Критик на Путин заяви в Сената на САЩ, че Кремъл опитва да го отрови

Владимир Кара-Мурза

Руски опозиционен активист и отявлен критик на президента Путин разказа пред американски сенатори в Конгреса как на два пъти се е разминал със смъртта миналия месец, след като е бил отровен с вещество, което неговите лекари все още не могат да идентифицират, предаде Асошиейтед прес.

Свидетелствайки пред сенатска подкомисия по чуждестранните операции, Владимир Кара-Мурза каза, че е оцелял като по чудо в кампанията на руското правителство да запуши устите на политическите си опоненти. Официалната диагноза, която му е поставена, е "токсично въздействие от неопределено вещество". Кара-Мурза добави, че е много от органите му са престанали да функционират, поради което се наложило той да бъде поставен в изкуствена кома за няколко дни, след като е бил хоспитализиран на 2 февруари в Москва. Този епизод бил подобен на случая с мистериозното му отравяне преди две години, когато едва не умрял от остра бъбречна недостатъчност.

Явяването на Кара-Мурза пред тази сенатска подкомисия е част от по-широко разследване, което нейният председател, сенаторът републиканец Линдзи Греъм определя като "неблаговидните руски деяния по целия свят". Греъм е един от малкото републиканци в Конгреса, които открито критикуват намерението на Доналд Тръмп за по-тесни връзки с Русия, след като американските спецслужби стигнаха до извода за намеса на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Целта на сенатските слушания, според Греъм, е да се инициира създаването на специален фонд за "борба срещу Русия" в бюджета на САЩ. Парите от него ще се използват за финансиране и помощ на страни и организации, "даващи отпор на режима на Путин, който се опитва да унищожи демокрацията по света", казва сенаторът.

Кара-Мурза е вицепрезидент на частната фондация "Открита Русия", която се оглавява от намиращия се в изгнание друг критик на Путин - Михаил Ходорковски. Кара-Мурза бе близък съратник и на убития през февруари 2015 г. в Москва опозиционен деец Борис Немцов. Няколко седмици преди да започнат новите му здравни проблеми, Кара-Мурза изпрати писмо до сенатската комисия по външните работи с остри критики срещу правителството на Путин.

Руските медии открито го наричат предател заради обръщането към към западните институции, посочва АП.

Споделяне

Още от Свят